cookie-og-privatlivspolitik
Regeringen møder modstand til forslag om at skulle bruge mundbind i det offentlige rum generelt samt at kunne tvangsteste og tvangsisolere borgere. Det kommer bag på justitsminister Nick Hækkerup (S), som håber på et fremtidigt kompromis.
Regeringen møder modstand til forslag om at skulle bruge mundbind i det offentlige rum generelt samt at kunne tvangsteste og tvangsisolere borgere. Det kommer bag på justitsminister Nick Hækkerup (S), som håber på et fremtidigt kompromis.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Justitsministeren er overrasket over manglende opbakning til stramme coronatiltag, og han håber på kompromis.
21. januar 2021 kl. 17:29 Af Ritzau

Annonce

Det var en flok overraskede ordførere, der torsdag middag satte sig til forhandlingsbordet for at tale om nye restriktioner for indrejse.

Helt uventet præsenterede regeringen to forslag til nye tiltag for at bryde smittekæderne med coronavirus.

Regeringen foreslog ifølge Ritzaus oplysninger et krav om mundbind i det offentlige rum. I dag er det udelukkende et krav i offentlig transport og i dagligvarehandlen og øvrige butikker.

Et andet forslag var tvangstest og tvangsisolation af borgere, der har deltaget i større forsamlinger, hvor der er konstateret smitte. Det sidste tiltag er en del af regeringens forslag til en ny epidemilov, som blev førstebehandlet tirsdag.

Egentlig skulle mødet have handlet om tvungen karantæne ved indrejse til Danmark, men regeringen præsenterede samtidig de to andre forslag. Der er dog ikke umiddelbart opbakning til nogen af regeringens forslag.

Annonce

Venstre kan ikke være med på det ifølge sundhedsordfører Martin Geertsen.

- Det kom fuldkommen som en tyv om natten på det her møde. Ingen partier var forberedt på de forslag, og vi fik ingen begrundelse for, hvorfor det skulle på bordet.

- Så jeg har meget, meget svært ved at se, hvorfor Folketinget skulle bakke op om det, siger han.

Han nævner, at Venstre gerne diskuterer problematikken ved, at nogle rejser ud og bringer smitte hjem midt under en verdensomspændende epidemi.

- Vi vil gerne være med til at drøfte, om vi kan komme eksempler til livs, hvor folk opfører sig fuldstændigt tåbeligt, når de kommer tilbage til Danmark, siger han.

Annonce

Men han peger på, at det ikke må genere dansk erhvervsliv unødigt, der er grænseproblematikker med Bornholm og den dansk-tyske grænse, og så er det endnu uklart, hvor stort problemet er.

Det er ifølge flere kilder ved mødet også uklart, hvordan regeringen ville håndhæve de nye krav, hvilket flere beskriver som et af de store problemer.

De Radikale kan heller ikke være med på de tre forslag ifølge sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

- For os er det helt afgørende, at der skal være et reelt problem, og så skal der være nogle myndigheder, der beder om værktøjer til at løse problemet.

- Så længe der ikke er noget, der tyder på, at der er noget virkeligt presserende, der skal løses, ser jeg ingen grund til at bruge tvang, siger han.

Annonce

Han mener, at folk er gode til at følge retningslinjerne allerede.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger til Jyllands-Posten, at han er overrasket over, at de øvrige partier "tager så let på smitteudviklingen".

Han er især bekymret over, om de mere smitsomme virusmutationer fra Storbritannien og Sydafrika skal brede sig i samfundet.

- De øvrige partier deler åbenbart ikke vores bekymring for smittens udvikling og ville derfor ikke være med. Tilsyneladende fordi de ikke mener, at situationen er så bekymrende, som vi mener, siger han til avisen.

Selv om det ifølge justitsministeren "ser overordentligt svært ud for de to forslag", ønsker han at holde et nyt møde. Han håber, at det bliver muligt at indgå et kompromis.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce

ANNONCE