cookie-og-privatlivspolitik
Mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling. Derfor har partierne bag finansloven sat penge af til gratis tandpleje til de 18- til 21-årige. (Arkivfoto).
Mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling. Derfor har partierne bag finansloven sat penge af til gratis tandpleje til de 18- til 21-årige. (Arkivfoto).
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Politik

Partier finder penge i finanslov til gratis tandlæge for unge

Der er blevet sat penge af på næste års finanslov, så unge mellem 18 og 21 år kan komme gratis til tandlæge.
06. december 2021 kl. 11:43 Af Ritzau

For unge under 21 år kommer det ikke længere til at koste noget at gå til tandlægen for at få fikset en knækket tand eller en øm visdomstand.

Det er en del af næste års finanslov, hvor aftalepartierne er enige om at afsætte penge til, at unge mellem 18 og 21 år kan komme gratis til tandlæge.

Bag aftalen står regeringen, støttepartierne - SF, Enhedslisten og De Radikale - samt Kristendemokraterne og Alternativet.

Der bliver afsat 40 millioner kroner i 2022, 170 millioner i 2023, 260 millioner i 2024 og 350 millioner i 2025 og frem.

Partierne skriver, at pengene er afsat, fordi mange unge stopper med at gå til tandlægen ved overgangen til voksentandplejen, hvor den unge selv skal betale for at få behandling.

Annonce

Derudover er der en risiko for frafald blandt især unge voksne, når de skifter bopæl.

Særligt Enhedslisten har ønsket at udvide den gratis tandpleje ved at udvide den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje.

Partiet havde ønsket, at den gratis tandpleje skulle dække de 18-25-årige.

Finansloven bliver mandag formiddag præsenteret af partierne foran glasdøren i Finansministeriet. Her fremhæver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, netop den gratis tandpleje.

- Med finansloven begynder vi at udvide vores velfærdsrettigheder. Konkret sker det med gratis tandlægehjælp for fire af vores ungdomsårgange. Det er vi meget stolte af, siger Mai Villadsen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE