Annonce
Politik

Partier vil bekæmpe nulfejlskultur med ny karakterskala

SF og DF er enige om, at den nuværende karakterskala skal laves om. S og R er mindre klare i mælet - men er åbne for at lave ændringer, hvis de vurderer, det er nødvendigt, når de har gennemlæst en ny evaluering af karaktersystemet - den såkaldte syvtrinsskala. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Karakterskala er for fokuseret på fejl og skal laves om, mener SF og DF. Flere partier er åbne for ændringer.

Det bliver måske besværligt, men det er nødvendigt. Den nuværende karakterskala skal ændres, for den fungerer ikke optimalt.

Sådan lyder det fra både SF og Dansk Folkeparti i forbindelse med offentliggørelsen af en omfattende evaluering af det karaktersystem, som elever og studerende bedømmes efter i dag.

Et centralt problem med skalaen, der strækker sig fra -03 til 12, er ifølge partierne, at den underbygger en kultur, hvor der er for meget fokus på fejl.

Samme opfattelse har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) der sammen med undervisningsminister Merete Riisager (LA) har bebudet, at regeringen vil præsentere et forslag til et nyt karaktersystem til foråret.

Ifølge uddannelsesordfører for SF Jacob Mark betyder et stort spring mellem karaktererne 4, 7 og 10, at få fejl kan få markante konsekvenser for de studerendes eksamensbeviser.

Det kan måske være en enkelt fejl, der skærer tre karakterpoint af beviset, hvis en præstation udløser et 4-tal i stedet for et 7-tal.

- Det er vores opfattelse, at vi skal lave skalaen om, så der er flere karakterer at få og flere nuancer i skalaen, siger Jacob Mark.

- Derudover skal man også belønne originalitet og kreativitet på alle trin i skalaen, hvor man i dag kun belønner, at man har et vist antal rigtige.

Hos Dansk Folkeparti peger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl desuden på behovet for en karakter for den ekstra gode indsats.

- Der mangler en karakter for den ekstraordinært gode præstation svarende til det 13-tal, man havde i den gamle skala, siger han.

Han mener, at der er gået inflation i antallet af 12-taller - altså den højst opnåelige karakter - på landets uddannelsesinstitutioner.

Evalueringen af karakterskalaen beretter da også om en stigning. Mens der i 2007 blev givet knap 13 procent 12-taller på landets videregående uddannelser, var der cirka 18 procent 12-taller i 2016.

- Grundlaget for karakterskalaen er, at der skal være en vis procentdel, der får de enkelte karakterer, for at den er brugbar, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

En manglende karakter for den ekstraordinære præstation og problemer med for store spring mellem karaktererne midt på skalaen er netop nogle af de punkter, der fremhæves som problematiske i evalueringen.

- Samlet set synes jeg, at evalueringen peger på nogle problemer, som glimrende vil kunne løses, hvis man gik tilbage til 13-skalaen, siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører.

Socialdemokratiet og De Radikale er ligeledes åbne for at se på ændringer af karaktersystemet. Socialdemokratiet lægger dog vægt på, at man skal overveje eventuelle ændringer grundigt.

- Det berører alle dele af uddannelsessystemet, når man laver både store og små ændringer i karaktersystemet og måden, det bruges på. Derfor skal man tænke sig godt om, siger partiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann.

Evalueringen af karaktersystemet er foretaget af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet.

  • PLUS Niveauet falder hos nye svage studerende
    SF og DF er enige om, at den nuværende karakterskala skal laves om. S og R er mindre klare i mælet - men er åbne for at lave ændringer, hvis de vurderer, det er nødvendigt, når de har gennemlæst en ny evaluering af karaktersystemet - den såkaldte syvtrinsskala. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem