Annonce
Politik

Partier vil have afghanske tolke hurtigt til Danmark

Taliban er på fremmarch i Afghanistan og det kan blive farligt for dem, der har hjulpet internationale styrker som de danske. Foto: Tariq Achakzai/Ritzau Scanpix

SF og Enhedslisten presser nu på for, at regeringen skal tage afghanere, der har hjulpet Danmark, til Danmark.

Både SF og Enhedslisten siger til TV 2, at partierne mener, at afghanere, der har arbejdet for de danske styrker, skal evakueres til Danmark. Det skal ske, i takt med at Taliban er ved at overtage kontrollen med landet.

Efter at USA og den internationale koalition har trukket sine styrker ud af landet efter omkring 20 års tilstedeværelse, har Taliban ganske hurtigt taget magten i flere regioner.

Og det kan være farligt for dem, der har arbejdet for de danske soldater. Blandt andre USA har meddelt, at de vil evakuere dem, der har arbejdet for amerikanerne i Afghanistan.

- Det er mennesker i ekstremt stor fare. Hvis man har samarbejdet med eller arbejdet for de udenlandske styrker, så risikerer man at blive kidnappet, dræbt eller tortureret, siger Enhedslistens udenrigs- og forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Ritzau.

- Så kan man ikke sidde ved skrivebordet herhjemme og vente og se på, hvad der sker. Vi må - som andre lande har gjort - sørge for, at de her mennesker kommer i sikkerhed.

- Det er helt uanstændigt, hvis regeringen ikke handler, siger Flyvholm.

Personer, der har arbejdet for de danske styrker, kan i øjeblikket søge om hjælp via tolkeaftalen. Via den kan de i sidste ende komme til Danmark for at søge asyl.

Men den aftale bliver kritiseret for at være alt for restriktiv. Ifølge TV 2 har der fra 2013 til 2020 været 137 sager under tolkeaftalen, hvoraf 17 personer er kommet til Danmark, 70 har fået afslag, og 44 har modtaget hjælp.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger til TV 2, at partiet står inde for aftalen, men at den måske bliver administreret for stramt.

- Hvis man har hjulpet Danmark og ønsker at søge asyl, så skal den måde, man kan bevise det på, ske på en rimelig måde. Jeg tror ikke, at Taliban lige ringer og advarer først, siger han til TV 2.

Regeringens røde støttepartier får opbakning fra Venstre, hvor forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt opfordrer regeringen til at kigge på sagen.

- Om det er en løsning i Afghanistan, hvad det jo godt kunne være, eller om det er en revidering af tolkeaftalen, der skal til, så er vi villige til at kigge på det. Det vigtigste er, at disse mennesker ikke bliver ladt i stikken, siger han.

Det seneste år har det været en lang politisk kamp at få en lille gruppe kvinder og børn med dansk tilknytning til Danmark fra fangelejre i Syrien. Eva Flyvholm håber ikke, at det bliver lige så svært at få de afghanske tolke til Danmark.

- Jeg håber og tror, at der kan ske noget hurtigere. For jeg tror, at langt de fleste partier bag tolkeaftalen reelt mener, at det vil være noget svineri at lade folk sidde tilbage dernede, siger hun.

  • Afghanistan Taliban
    Taliban er på fremmarch i Afghanistan og det kan blive farligt for dem, der har hjulpet internationale styrker som de danske. Foto: Tariq Achakzai/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget