cookie-og-privatlivspolitik
Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale møder pressen under dagens forhandlinger om at danne regering.
Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale møder pressen under dagens forhandlinger om at danne regering.
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Politik

Partiledere aflyser opgør om regionsskat: Ikke aktuelt

Partisoldater vil styrke regioner og lade dem opkræve skat, men partiledere mener ikke, at det er aktuelt.
15. juni 2019 kl. 14:36 Af /ritzau/

Annonce

Med et flertal i rød blok får regionerne lov til at overleve efter valget, men det er ikke afgørende, om de får ret til at opkræve skat.

Det forslog De Radikale samt Enhedslisten og SF ellers selv lørdag på forsiden af Jyllands-Posten, men det afviser De Radikales leder, Morten Østergaard, nu.

Det siger han på vej ind til forhandlingerne om at danne regering.

- Jeg mener ikke, det er aktuelt i de her forhandlinger. Det aktuelle er at sørge for, at regionerne består, og vi får et bedre sundhedsvæsen, siger Morten Østergaard.

Det er blandt andre det nyvalgte folketingsmedlem Jens Rohde (R), der støttede forslaget lørdag, men det er ikke aktuelt nu ifølge partilederen.

Samme melding lyder fra SF, der også støttede lørdagens forslag.

- Det afgørende er, at vi fastholder regionerne, og det har vi fået flertal til nu. Og så skal vi give regionerne nogle muskler for netop at lave et rigtig godt sundhedsvæsen, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Også Karsten Hønge (SF) og Rune Lund (EL) støttede idéen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil ikke gå nærmere ind i diskussionen om regionernes ret til at opkræve skat.

- Vi er først og fremmest optaget af et mere decentralt Danmark med en styrket lokal kraft, så det er vores udgangspunkt, siger Mette Frederiksen.

Rohde er tidligere medlem af Venstre, der stod bag strukturreformen i 2007, der nedlagde landets amter til fordel for de fem regioner.

De fik frataget retten til at udskrive skat modsat amterne.

Derfor peger de tre støttepartier på, at der skal være en direkte sammenhæng mellem det, der bruges på sundhedsudgifter, og det befolkningen betaler i skat.

Derfor skal regionerne kunne opkræve skat ligesom staten og kommuner gør i dag. I dag fastlægges budgettet for regionerne en gang om året og desuden sammen med finansloven.

Den fungerende VLAK-regering og Dansk Folkeparti gik til valg på et sundhedsudspil, der indebar at nedlægge regionerne herunder de folkevalgte regionsråd.

Men da rød blok har flertal, bliver det ikke til noget.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce