Annonce
Politik

Politiforlig bliver første slag for mindre bureaukrati

Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortæller, at regeringen har forpligtet sig til at arbejde med nærhedsreformen i alle de ting, den laver. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil afskaffe unødig bureaukrati, men det er uvist, om og hvornår der kommer et decideret udspil.

Når regeringen med justitsministeren i spidsen senere på året skal forhandle et nyt fireårigt politiforlig, er opgaven ikke kun at finde flere ressourcer til politiet.

Forliget skal også være med til at mindske styring og kontrol, så betjentene kan komme tættere på borgerne og bruge mindre tid på bureaukrati.

Det er en del af regeringens ambition med den bebudede nærhedsreform, som statsminister Mette Frederiksen (S) selv har sat sig i spidsen for.

Og det første sted, regeringen tager fat, er altså i forhandlingerne om politiforliget, fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der udtaler sig på regeringens vegne.

- Statsministeren har forpligtet os i regeringen til at arbejde med nærhedsreformen i alle de ting, vi laver. Det vil også sige, at der ikke kommer en stor reform, og så er det hele løst, siger Astrid Krag.

- Det er noget, vi bliver nødt til at tænke med, i alt hvad vi laver. Nu skal der forhandles nyt politiforlig, og så er det oplagt også at have det her hensyn med, siger hun.

En nærhedsreform var central i statsministerens tale, da Folketinget åbnede i oktober. Velfærdsmedarbejdere venter nu på en reform, som skal give dem mere tid med borgerne.

Men det er ikke givet, at regeringen vil komme med et decideret udspil til en reform. I stedet skal afbureaukratisering gennemsyre alle ministrenes arbejde i hele regeringsperioden.

- Der kommer til at være masser af ting i forbindelse med nærhedsreformen, og det første sted, vi tager fat, er i forbindelse med politiforliget, siger Astrid Krag.

- Lige nu har vi ikke planer om at fremlægge ét samlet udspil som løsning på alt, men vi vil arbejde med nærhed på alle områderne.

Den faglige organisation Djøf kommer på forsiden af Politiken med et forslag til regeringen om at fastsætte et bindende mål om at offentligt ansatte skal bruge ti timer mere om måneden på borgerkontakt i 2025 sammenlignet med i dag.

Astrid Krag er ikke overbevist om, at det er bindende mål, der skal til. Hun mener dog, at det positivt, at Djøf vil være med i diskussionen.

Djøf foreslår også, at regeringen etablerer fem nærhedspartnerskaber, som skal bestå af eksperter fra universiteter, fagforeninger, private virksomheder, interesseorganisationer, civilsamfundet og borgerorganisationer.

Det kalder Astrid Krag en "spændende idé".

- Hvis vi skal lykkes med den her nærhedsreform - og det skal vi, for det her bureaukrati truer hele vores velfærdsmodel - så bliver vi nødt til at tænke bredt og tage det med, i alt hvad vi laver, siger ministeren.

  • PLUS Børn skal kunne nægte samvær med forældre
    Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortæller, at regeringen har forpligtet sig til at arbejde med nærhedsreformen i alle de ting, den laver. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Annonce
Annonce
Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand