cookie-og-privatlivspolitik
Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform den 30. januar 2020. Siden er regeringen blevet mødt med kritik for ikke at lægge alle tal frem.
Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform den 30. januar 2020. Siden er regeringen blevet mødt med kritik for ikke at lægge alle tal frem.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

R og V presser regering for flere penge til udligning

Regeringen har spillet ud med, at staten skal bidrage med en halv milliard til det kommunale udligningssystem.
20. februar 2020 kl. 18:10 Af Ritzau

Annonce

Partierne Venstre og De Radikale forsøger nu begge at presse regeringen til, at staten bidrager med 1,5 milliarder kroner til det kommunale udligningssystem.

Regeringen har spillet ud med en halv milliard.

Det siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

- Vi mener, at statens bidrag skal være markant større. Det vil sikre, at de kommuner i Danmark, som i dag har for lav en service får penge til at hæve den, uden at vi skal gennemføre spareplaner i andre kommuner, siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

Radikale vil derudover gøre det midlertidige tilskud på 3,5 milliarder kroner permanent. Det vil betyde, at statens bidrag samlet set vil blive fem milliarder kroner.

Meldingen fra De Radikale falder i god jord hos Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. Hun siger inden forhandlingerne i Finansministeriet til TV2:

- Faktum er, at regeringens udligningsudspil vil komme til at betyde en række velfærdsforringelser rundt om i landet kombineret med, at der vil være danskere, som vil få en meget ubehagelig skattestigning, og det kan vi selvfølgelig ikke leve med, siger hun.

Morten Østergaard mener, at det er et stærkt signal til Socialdemokratiet, at De Radikale og Venstre er på linje.

- Hvis vi skal have et fornuftigt velfærdsniveau, så skal der føres statslige penge ind i systemet. Det siger vi, det siger Venstre, og det burde kunne være muligt at finde en løsning, når vi to partier taler med en røst, siger den radikale leder.

Udligningssystemet omfordeler penge fra velhavende kommuner til mindre velhavende kommuner.

Det sker via en kompliceret nøgle, og systemet har i årevis fået kritik for at være uigennemsigtigt.

Regeringens reformudspil har fået kritik af en lang række borgmestre fra både rød og blå blok for at give for lidt eller tage for meget fra deres kommuner.

Den kritik vil regeringen til dels kunne afbøde, hvis det lykkes at finde et politisk flertal på Christiansborg for sit udspil.

Samtidig har der dog været kritik af, at regeringen har holdt kortene tæt til kroppen og ikke fremlagt tallene bag udspillet. Det har særligt Venstre, flere borgmestre og eksperter fundet problematisk.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce