cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Rådgiver støtter Støjberg: Accepterede undtagelser i adskillelser

Støjberg accepterede på et møde, at der skulle tages individuelle hensyn i asylsag, siger hendes rådgiver.
14. august 2020 kl. 12:48 Af Ritzau

Annonce

Daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) accepterede, at der skulle tages individuelle hensyn, når man skulle adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det husker hendes daværende særlige rådgiver, Mark Thorsen, fredag, da han afgiver forklaring for Instrukskommissionen, der er nedsat for at se på sagen, der opstod i 2016 og førte til ulovlig adskillelse af asylpar.

- Det er en lidt træt accept, som når man trækker på skuldrene og siger, "så er det jo sådan, det er", siger han.

Parrene havde krav på en individuel vurdering, og selv om Støjberg og Thorsen pressede på for at gå så langt som muligt, så accepterede de med egne ord det.

Det skete på et møde med departementschef Uffe Toudal Pedersen 10. februar 2016, husker Thorsen.

- Ligesom hvis man skændes med sin kæreste, og man på et tidspunkt konstaterer, at man ikke skændes mere, så trækker man på skuldrene. Hun verbaliserer ikke. Men hun har forstået budskabet, siger han fredag.

Mark Thorsen er under sin afhøring underlagt regler om strafansvar.

Han fik i slutningen af januar det indtryk af embedsværket, at de frit kunne adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Men efterhånden stod det klart, at der skulle tages individuelle hensyn.

Hans forklaringer lægger sig op ad Støjbergs, som han arbejdede tæt sammen med. Hun har tidligere forklaret, at hun godkendte et notat, hvor individuelle hensyn var nævnt.

Det har hun betegnet som et notat, der er "helt centralt", men hun har ikke nævnt det under samråd eller interview i løbet af de fire år, sagen har eksisteret.

Under afhøringerne har flere embedsfolk dog sagt, at de ikke tillagde notatet nogen betydning. I stedet blev der lagt vægt på en pressemeddelelse, hvor Støjberg pressede på for at få fjernet et afsnit om individuelle hensyn.

Det førte til, at asylpar blev adskilt ulovligt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce