cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Regering fastholder klimamål under støttepartiers smertegrænse

Støttepartier afviser at stemme for regerings pitstop for klima, som er under Klimarådets forslag.
06. maj 2021 kl. 16:30 Af Ritzau

Regeringen fastholder torsdag et delmål for udledning, som er under støttepartiers smertegrænse. Det får de tre støttepartier til at stå sammen ved at afvise at stemme for regeringens forslag.

Det er et af de mest betændte områder på Christiansborg, som regeringen har indkaldt til forhandlinger om fredag med et fastholdt delmål på 46-50 procent.

Det kritiserer støttepartierne.

- Jeg tror og håber, at regeringen tænker sig om. For forudsætningen for, at denne regering sidder, er, at vi er tre partier, der bakker den op, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Støttepartierne kræver et delmål på 50-54 procents reduktion af drivhusgasserne i 2025. Det er et pitstop på vejen mod målet i 2030, som er på 70 procent mindre udledning.

Annonce

Ifølge SF må regeringen vælge, om "den vil have sine grønne støttepartier med sig eller imod sig".

Det uafhængige organ Klimarådet, der skal rådgive politikerne, har foreslået, at delmålet skal ligge mellem 50 og 54 procent i forhold til udledningerne i 1990.

For nylig viste en fremskrivning fra Energistyrelsen, at hvis der ikke laves mere politik, vil den foreløbige indsats betyde en reduktion på 55 procent i 2030.

Derfor mener partierne, at regeringens ambitionsniveau er for lavt.

- Det kan vi ikke acceptere, det kan jeg sige helt banalt. Vi har lige fået en ny fremskrivning, der nærmest leverer det. Jeg synes, regeringen skal tænke sig rigtig grundigt om nu.

Annonce

- Jeg er egentlig lidt rystet over regeringen. Vi er i maj, vi skulle have gjort det for længe siden, siger partileder Sofie Carsten Nielsen (R).

Enhedslisten stemmer i og kalder det en "fornærmelse".

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Regeringen skal huske, at den sidder på et grønt mandat, og det betyder, at der skal være handling.

- Det er for tidligt at sige, hvad det kan få af konsekvenser for regeringen, men vi går ind i forhandlingslokalet med meget store ord. Det er ret ubegribeligt, det de kommer med, siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL).
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE