cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Regeringen afviser at fjerne tolkegebyr for patienter

Trods pres fra støttepartier og Lægeforeningen vil Socialdemokratiet holde fast i omstridt tolkegebyr.
17. august 2019 kl. 00:10 Af /ritzau/

Annonce

Den omstridte egenbetaling, hvor patienter skal punge ud med op til 1645 kroner for at have en tolk med på hospitalet, bevares.

I en skriftlig kommentar til Kristeligt Dagblad afviser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) et krav fra støttepartierne, der tidligere på sommeren forlangte tolkegebyret afskaffet.

- Det er velkendt, at Socialdemokratiet stemte for tolkegebyret, mens Enhedslisten, SF og De Radikale stemte imod. Det er der ikke noget nyt ved, udtaler Magnus Heunicke.

Meldingen skuffer regeringens støttepartier.

- Det er både utilfredsstillende og skuffende. Vi har åbenbart en socialdemokratisk regering, der vil lade penge komme mellem patienter og sundhedsvæsen, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten.

SF's Kirsten Normann Andersen kalder regeringens holdning for "uforståelig".

- Tolkegebyret er dyrt og bureaukratisk, og det har intet med integration at gøre. Det skal væk, og vi vil blive ved med at trykke Socialdemokratiet på maven, indtil de indser det, siger SF's sundhedsordfører.

Tolkegebyret blev i 2018 vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med det kan personer, der har boet i Danmark i mere end tre år, ikke længere få gratis tolkning ved lægebesøg. Beløbet, som skal betales for tolkning, varierer fra 191 til 1675 kroner.

Socialdemokratiet var i udgangspunktet imod tolkegebyret, men vendte i foråret 2018 på en tallerken med henvisning til, at egenbetalingen ville hjælpe med at få udlændinge og indvandrere til at lære dansk.

Ifølge Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen, har ordningen dog en lang række uheldige bivirkninger.

- Folk bliver væk fra deres konsultationer, hvilket forsinker deres diagnostik og behandling. I sidste ende kan de udvikle mere alvorlige sygdomme, end de ellers ville have gjort, siger han til Kristeligt Dagblad.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce