cookie-og-privatlivspolitik
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger, at Danmark gerne stiller rådgivning til rådighed, men at teleområdet er hjemtaget af Færøerne, og det er dermed et område, som øgruppen selv styrer.
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger, at Danmark gerne stiller rådgivning til rådighed, men at teleområdet er hjemtaget af Færøerne, og det er dermed et område, som øgruppen selv styrer.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Politik

Regeringen afviser at have rådgivet Færøerne i 5G-sag

Det er en misforståelse, at Danmark skulle have rådgivet Færøerne om valg af teleleverandør, siger minister.
12. december 2019 kl. 15:03 Af Ritzau

Annonce

Flere medier har skrevet, at Udenrigsministeriet skulle have advaret Færøerne mod at vælge teleudbyderen Huawei til at udrulle 5G-data.

Det har ministeriet afvist, og efter et mere end to timer langt møde i Udenrigspolitisk Nævn om pres fra Kina i teleudbydersagen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod, at der er tale om en misforståelse.

- Der har været mange forlydender - også fra medierne har jeg set. Det er jo ikke sådan, at Udenrigsministeriet har rådgivet Færøerne om noget i den her konkrete sag. Altså i forhold til teleudbyder og så videre. Det har man ikke, siger ministeren.

Spørgsmål: Men har der været forbindelse mellem Udenrigsministeriet og Landsstyret?

- Vi har jævnligt kontakt med Landsstyret, men der har ikke været noget om rådgivning af teleleverandør. Det er en misforståelse, siger Jeppe Kofod.

Spørgsmål: Når du siger, at der ikke har været rådgivning fra de danske myndigheder, er det så både formelt og uformelt?

- Når jeg siger, at der fra Udenrigsministeriet ikke har været valg af teleleverandør, så er det jo det, som jeg gerne vil understrege.

Det er et lydklip, der er omfattet af et fogedforbud og ikke er offentliggjort, som har startet et større politisk slagsmål i Danmark og verden om Kinas udenrigspolitiske ageren.

Lydklippet er ifølge Berlingske en samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister Helgi Abrahamsen og departementschef Herálvur Joensen.

Departementschefen orienterer erhvervsministeren om et møde mellem Landsstyret og den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie.

Departementschefen har forstået samtalen mellem den færøske lagmand, Bárður Nielsen, og den kinesiske ambassadør således, at hvis det færøske teleselskab Færoya Tele ikke vælger kinesiske Huawei, kan Færøerne glemme at få en handelsaftale.

- Og jeg forstod det sådan, at da den kinesiske ambassadør opsummerede, så havde han sagt, at hvis det ikke bliver det her, så bliver der heller ingen handelsaftale, lyder det ifølge Berlingske fra departementschefen.

Lagmanden har dog afvist, at han er blevet presset.

Jeppe Kofod siger, at Danmark gerne stiller rådgivning til rådighed, men at teleområdet er hjemtaget af Færøerne, og det er dermed et område, som øgruppen selv styrer.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er ikke i tvivl om, at der har været et pres fra Kinas side, og han mener, at den danske regering skal blande sig i sagen.

- Jeg vil gerne have, at regeringen kan tage mere ansvar. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis det her bare bliver tørret af på Færøerne, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce