cookie-og-privatlivspolitik
Fire milliarder kroner vedrører en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak for at anspore færre til at ryge.
Fire milliarder kroner vedrører en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak for at anspore færre til at ryge.
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Politik

Regeringen har øget skatten 17 gange men også lempet den

Siden valget er skatten syv gange blevet lempet, og 17 gange er den blevet øget under Socialdemokratiet.
18. februar 2020 kl. 19:00 Af Ritzau

Annonce

Det er blevet dyrere at være borger i Danmark. Siden Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i sommer, er skatten blevet hævet 17 gange. Samtidig er den blevet lempet syv gange.

Der er blandt andet indført en højere tobaksafgift og højere arveafgift for virksomheder. Samtidig er en lempelse på arbejdsgiverbetalt telefon droppet.

Det betyder, at den samlede skattestigning er på 8,2 milliarder kroner. Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar til Folketinget.

- Regeringen ønsker at prioritere velfærden, hvilket kræver finansiering. Derfor har regeringen afskaffet en række særlige skatterabatter, som blandt andet den tidligere regering har givet til særlige grupper, siger han.

Det er en henvisning til for eksempel skat på arbejdsgiverbetalt telefon, som den tidligere blå regering havde aftalt at afskaffe, men som aldrig nåede at blive ført ud i livet.

Det skal indbringe 560 millioner kroner i 2020.

Finansministeren siger, at skattestigningerne er sket med åbne øjne, fordi regeringen ønsker at forbedre klimaet, miljøet og folkesundheden.

- Derfor har regeringen blandt andet forhøjet afgiften på tobak og afgiften på bæreposer og engangsservice. Formålet med disse afgiftsforhøjelser er, at borgerne ændrer adfærd, og hvis de gør det, vil de ikke blive belastet af afgiftsforhøjelserne, siger Nicolai Wammen.

Den samlede skattestigning er på 8,2 milliarder kroner. Men efter tilbageløb og adfærd lander man på 3,3 milliarder kroner.

Det er et økonomisk udtryk for, at man regner med, at borgerne ændrer adfærd, så der kommer mindre i statskassen, end hvad den samlede regning er.

Fire milliarder kroner vedrører en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak for at anspore færre til at ryge.

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos ærgrer sig.

- Mette Frederiksen ophævede skattestoppet, da hun tiltrådte, og hun har været særdeles aktiv i skattepolitikken med 17 skattestigninger og syv skattelettelser.

- Det svarer til en skattestigning på cirka 2700 kroner i gennemsnit per familie. Det er betydeligt og den forkerte vej at gå, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce