cookie-og-privatlivspolitik
Af forslaget, der lige nu er i høring, fremgår det eksempelvis, at politiet fremover skal have mulighed for at oprette en falsk profil på et internetforum og gå i dialog med en hæler om varer. (Arkivfoto).
Af forslaget, der lige nu er i høring, fremgår det eksempelvis, at politiet fremover skal have mulighed for at oprette en falsk profil på et internetforum og gå i dialog med en hæler om varer. (Arkivfoto).
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Politik

Regeringen vil udvide brugen af politiagenter på nettet

Politifolk undercover på nettet skal have større beføjelser i jagten på kriminelle, mener regeringen.
13. oktober 2019 kl. 08:33 Af Ritzau

Annonce

Regeringens vil med sit udspil "Tryghed og sikkerhed i det offentlige rum" skabe mere tryghed for borgerne. Og det skal ikke kun gælde i gadebilledet, men også i den digitale verden.

I udspillet bliver der nemlig lagt op til, at politiagenter på internettet skal efterforske kriminelle, der gemmer sig bag falske profiler og opererer i skjulte netværk.

Disse kriminelle har politiet svært ved at få adgang til i dag. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen vil således udvide politiets agentvirksomhed. Den er kendetegnet ved politifolk, der går undercover i sager om alvorlig kriminalitet.

Det betyder, at agenter fremover også skal kunne gå undercover på nettet og kommunikere direkte med mistænkte gerningsmænd.

Forslaget er lige nu i høring. Ifølge forslaget skal politiet fremover blandt andet have mulighed for at oprette en falsk profil på et internetforum og gå i dialog med en hæler om varer.

Allerede i dag kan politiet anvende hemmelige agenter i efterforskning. Men det kan de kun i forhold til alvorlig kriminalitet, hvor der er en strafferamme på seks års fængsel eller derover.

Det nye er, at ordningen bliver udvidet til også at gælde kriminalitet i sager inden for børneporno, salg af hælervarer, narkotika, våben og eksplosivstoffer på internettet.

IT-Politisk Forening frygter, at netagenterne kan være med til at bidrage til kriminalitet.

- Det største problem med politiagenter er, at der altid vil være en risiko for, at politiagenten skaber noget kriminalitet, som ellers ikke ville være blevet begået.

- Eller at kriminaliteten får et større omfang på grund af politiagentens indsats, siger formand Jesper Lund til Ritzau.

Regeringens initiativ er stort set en gengivelse af et tidligere lovforslag fra VLAK-regeringen. Det var i høring i foråret, men nåede aldrig at blive vedtaget på grund af folketingsvalget.

Dengang vurderede Domstolsstyrelsen, at en gennemførsel af lovforslaget vil kunne medføre flere straffesager.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce