cookie-og-privatlivspolitik
Både De Radikale og Enhedslisten mener, at finansminister Nicolai Wammens (S) tro på, at teknologien vil nå at løse store klimaudfordringer inden 2030, er helt til havs.
Både De Radikale og Enhedslisten mener, at finansminister Nicolai Wammens (S) tro på, at teknologien vil nå at løse store klimaudfordringer inden 2030, er helt til havs.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Regeringens tro på klimateknologi giver støtter bange anelser

Danmark kan ikke forlade sig på, at teknologien vil løse store dele af klimaudfordringen, siger støttepartier.
24. september 2020 kl. 13:32 Af Ritzau

Annonce

Det falder ikke i god jord hos støttepartierne, at regeringen har lagt op til, at klimaindsatsen tilrettelægges efter, at teknologien vil udvikle sig eksponentielt frem mod 2030.

Tanken blev så småt lanceret af statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge, og finansminister Nicolai Wammen (S) fulgte torsdag op i et større interview med Berlingske.

Her henviser han til, at udviklingen kan blive som en hockeystav. Med henvisning til kurver for eksponentiel udvikling, der stiger hurtigt over kort tid, hvilket som sådan kan anses at have form som en hockeystav.

At sætte sin lid til det får dog en hård medfart af regeringens støttepartier.

- I al den tid, jeg har levet, har man håbet på, at teknologien ville komme og redde os fra klimaændringerne. Men det er ikke sket. Udledningen er bare steget.

- Jeg er alvorligt bange for, regeringen i sådan en "Bjørn Lomborgsk" (dansk klimaskeptiker, red.) drøm håber, at der kommer noget og redder os alle sammen i 2029.

- Sætter man sin lid til det håb, risikerer man at sætte alt over styr. Det er slet ikke godt nok, siger klimaordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.

Modtagelsen hos De Radikale er ikke meget bedre. Skatteordfører Kathrine Olldag mener, at regeringen "sidder på hænderne".

- Der er dømt nøl. Det virker, som om regeringen tror, at man kan brande sig ud af alting.

- Hvis de lægger hele ansvaret over på teknologien og forskningen, så svarer det til at tro på, at fuglene på taget kan klare det hele for os om ti år. Det er der ingen, der ved, om de kan. Vi skal arbejde med det, vi har nu, siger hun.

Også SF, der ellers ofte ligger noget tættere på regeringen end de to andre støttepartier, rynker brynene over finansministerens udmelding.

- Det er helt vildt bekymrende, at regeringen lader til at lægge så mange æg i den kurv, der er troen på, at der kommer ny teknologi og redder klimakampen, siger SF's klimaordfører Signe Munk og fortsætter:

- For os er det afgørende, at vi får al den teknologi, vi allerede har, ud at virke. Og ikke satser på, at der kommer et "quick-fix" fem minutter i lukketid, siger hun.

Efter et samråd om bredbånd svarede klimaminister Dan Jørgensen (S) kort på spørgsmål om troen på, at teknologien om få år vil kunne løse mange af klimaudfordringerne.

- Vi mener, at effekterne af de investeringer i teknologi, der bliver gjort nu, vil komme meget hurtigt til sidst. For eksempel udvikling af teknologi som "karbon capture and storage", "Power2X" og andre steder, hvor vi i dag ikke har løsninger.

- Nogle gange sætter man gang i nogle ting, der først vil give effekt, når vi nærmer os 2030, siger ministeren.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce