cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Regioner om sprogkrav til læger: Minister kaster aben videre

Danske Regioner undrer sig over, at minister præciserer regioners ansvar for lægernes sprogkundskaber.
12. februar 2019 kl. 10:01 Af /ritzau/

Annonce

Hvis sundhedsministeren ikke vil tage ansvar, skal regionerne nok sørge for, at udenlandske læger på danske sygehuse er gode nok til at tale og skrive dansk.

Det siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner. Hun undrer sig over, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har behov for at præcisere regionerne ansvar for lægers sprogkundskaber.

- Ministerens egen styrelse, nemlig Styrelsen for Patientsikkerhed, kan sagtens stille større nationale krav til udenlandske læger både i forhold til deres sprog og til deres faglighed, siger hun.

- Så det undrer mig, at hun har behov for at præcisere den del.

Ellen Trane Nørby har sendt et lovforslag i høring, der præciserer, at det er regionernes ansvar, at lægerne kan tale dansk.

Det kommer, efter at Lægeforeningen har opfordret til sprogkrav for læger, der kommer fra EU-lande, så de ligestilles med andre lande.

- Vi er meget lydhøre. Vi tager vores opgave meget alvorligt, og det er en ledelsesopgave på vores hospitaler at sikre, at lægerne kan sproget og kan tale med patienterne, siger Ulla Astman.

- Men ministeren kan sådan set gøre noget ved det den dag i morgen. Det er et spørgsmål om, at Styrelsen for Patientsikkerhed stiller nogle større krav. Det kan ministeren få lavet den dag, hun vil, i stedet for at kaste aben videre.

At der kan opstå sprogproblemer mellem patienter og udenlandske læger fremgik af et indslag i tv-magasinet 21 Søndag søndag aften.

I en årrække har mange især mindre sygehuse hentet udenlandske læger til Danmark på grund af lægemanglen.

- Der må ikke være nogen tvivl om, at udenlandske læger skal kunne dansk. Patienter skal kunne forstå deres læge, lægen skal kunne forstå patienten, og lægen skal kunne kommunikere forståeligt med sine kolleger, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse udsendt mandag aften.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen arbejder der omkring 2200 udenlandske læger i Danmark. Og godt 1200 af dem kommer fra lande i EU.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce