cookie-og-privatlivspolitik

Politik

S: Få eksempler er nok til at stramme lov om samfundstjeneste

Regeringen ved ikke, hvor mange der reelt får samfundstjeneste for grov vold. Alligevel skal lov strammes.
16. oktober 2019 kl. 11:57 Af Ritzau

Annonce

Regeringen vil stramme loven for, hvornår særlige tilfælde af vold som gentagelsestilfælde eller vold mod børn kan udløse samfundstjeneste. Den Danske Dommerforening og en række andre aktører ser ikke behovet, da man allerede nu i altovervejende grad straffer med fængsel i den type sager.

Men få eksempler er nok til, at loven skal strammes, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Regeringen har genfremsat et lovforslag, der indskrænker dommernes mulighed for at idømme voldsdømte samfundstjeneste. Forbryderne skal i stedet sendes direkte i fængsel.

- Ikke overraskende mener vi ikke, at loven er overflødig. Der er eksempler på, at en person, der bliver straffet for vold for femte gang, får samfundstjeneste, og en person, der har begået vold mod børn, får samfundstjeneste, siger Jeppe Bruus.

- Jeg ved ikke, hvor mange eksempler, der er, men principielt må man spørge, hvad er nok? 50? 100? Det skaber jo præcedens, siger retsordføreren.

I sit høringssvar til loven skriver Den Danske Dommerforening, at der er angivet tre eksempler i lovforslaget, men ikke mere.

- Eksemplerne må tilskrives, at der her undtagelsesvis har været grundlag for at fravige det klare udgangspunkt.

- Der fremgår heller ikke af lovforslaget, i hvor mange sager der er givet samfundstjeneste i ovennævnte sagskategorier, og hvilket oplysningsgrundlag de nævnte eksempler er baseret på, skriver dommerforeningen.

Dommerfuldmægtigforeningen har samme anke i sit høringssvar og skriver, at da lovforslaget ikke beskriver de nærmere omstændigheder for, at der er idømt samfundstjeneste, kan man ikke forholde sig til det.

Jeppe Bruus kender heller ikke omstændighederne i de eksempler, der er brugt i lovforslaget, men afviser, at man nu lovgiver på baggrund af enkeltsager, der ikke er sigende for det generelle billede.

- Her taler vi jo om domme, der skaber præcedens. Derfor mener jeg, det er helt legitimt, at man som lovgiver siger, at man har set eksempler, der ikke var intentionen med loven, og man derfor præciserer, hvor grænsen skal gå, siger retsordføreren.

Han fortæller, at dommerne stadig i det fremsatte lovforslag vil kunne foretage et skøn i særlige tilfælde.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce