cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Sofie Mathiassen/arkiv/Ritzau Scanpix

Politik

S vil fjerne forbud mod skattekontrol på privat grund

Oven på rapport, der viser øget sort arbejde, vil Socialdemokratiet øge Skats beføjelser på byggepladser.
07. december 2018 kl. 01:05

Annonce

Når mængden af sort arbejde i Danmark ifølge en rapport fra Rockwool-fonden er steget det seneste år, så skyldes det blandt andet Skats forringede muligheder for at kontrollere byggepladser.

Det mener Socialdemokratiet, som derfor vil tilbagerulle en lovændring, som Venstre-regeringen fik gennemført i 2015 som en del af den såkaldte retssikkerhedspakke.

Indtil da havde Skat mulighed for at begive sig ind på privat område for at kontrollere, om der fandt sort arbejde sted.

Den mulighed skal genindføres, mener politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Vi kan se, at der er en stor stigning i sort arbejde, og det betyder, at fællesskabet og velfærdssamfundet går glip af milliarder, som vi kunne have brugt på sygehuse, ældre eller skoler.

- Regeringen har et stort ansvar, fordi man har slækket på kontrollen. Derfor foreslår vi, at man optrapper indsatsen igen, siger Wammen.

Partiet lægger op til at ansætte yderligere 1000 i Skat, hvoraf en fjerdedel skal arbejde med udgangspunkt i et nyt skattecenter med kontrol som hovedopgave.

Hvor mange af dem, der præcis skal tage ud på landets byggepladser og tjekke, om papirerne er i orden, kan ordføreren ikke sætte tal på.

- Det må afhænge af, hvordan Skat vurderer, at de bedst kan løfte kontrolopgaven, siger Nicolai Wammen.

Hos Venstre afviser skatteordfører Louise Schack Elholm, at en tilbagerulning af reglerne vil have nogen synderlig effekt.

Hun fastholder også, at byggepladser med de nuværende regler har pligt til at oplyse hvilke firmaer, der arbejder der.

- Derfor kan man allerede ude ved vejen tjekke, om de afregner skat. Det behøver man ikke at krænke den private ejendomsret for at gøre, siger hun.

Louise Schack Elholm mener også, at en række nye initiativer skal have lov at vise resultater, før man indfører nye regler.

- Vi lavede en skattekontrolpakke sidste år, der først er ved at virke nu. Vi har også lavet en aftale om sort arbejde, som giver øgede kontrolmuligheder, siger hun.

Socialdemokratiet har i kølvandet på rapporten fra Rockwool-fonden sammen med Dansk Folkeparti kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om sagen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce