cookie-og-privatlivspolitik
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skudt valgkampen i gang, selv om der endnu ikke er fastsat en valgdato. Blandt andet annoncerer partiet, at nybagte mødre skal have ret til at blive liggende på hospitalet et par dage. (Arkivfoto).
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skudt valgkampen i gang, selv om der endnu ikke er fastsat en valgdato. Blandt andet annoncerer partiet, at nybagte mødre skal have ret til at blive liggende på hospitalet et par dage. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

S vil tilbyde alle fødende barselshotel i to dage

S har magten i fire af fem regioner, men mener alligevel, at nationale krav til fødselsforhold er nødvendige.
11. januar 2019 kl. 14:10 Af /ritzau/

Annonce

Alle nybagte mødre skal have mulighed for at blive to dage på hospitalet. Det budskab sender Socialdemokratiet i øjeblikket ud til vælgerne i annoncer prydet af et foto af partiformand Mette Frederiksen og en smilende kvinde med et barn.

Og det skal forstås sådan, at partiet vil indføre nationale krav om, at alle fødende - ikke bare førstegangsfødende - skal have lov til at blive indlagt på et barselshotel for at komme sig efter fødslen og få gang i amningen.

Det fortæller sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Det er en falliterklæring, at der ikke er penge i regionerne til, at man som nybagt mor eller ny familie ikke kan blive på et barselshotel, hvis man føler, at man har behov for det, siger Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokratiet sidder på formandsposten i fire ud af fem af landets regioner. Men både i S-ledede Region Hovedstaden og i Region Nordjylland er der fødesteder, hvor de barslende som udgangspunkt sendes hjem, hvis fødslen ellers har været ukompliceret.

Det er fuldt sundhedsfagligt forsvarligt, mener Ulla Astman, der er socialdemokratisk regionsformand i Region Nordjylland.

- Nogle vil gerne hurtigere hjem, og det kan de komme med rigtig god støtte, hvor de kan komme ind i ambulatoriet, eller de kan få telefonisk hjælp, så de kan være trygge, siger hun.

- Hvis alle skal have et tilbud om at kunne blive, er der behov for, at der følger flere penge med, siger Astman.

Region Midtjylland, der har socialdemokraten Anders Kühnau som formand, lader alle de nybagte mødre blive liggende i to dage, hvis de ønsker det. Men det gælder kun førstegangsfødende.

- Især nybagte mødre har brug for omsorg og for at få en indføring i amning. Det er noget andet med andengangsfødende. Så det er fornuftigt, at S sætter fokus på, at der skal være de ressourcer, der skal til, siger Kühnau.

Når det er sagt, betoner Kühnau, at han "ikke kan forestille sig andet", end at det fortsat vil være op til regionerne selv at bestemme serviceniveauet.

- Det er en rød tråd i Socialdemokratiets politik, at vi ønsker mere decentralisering, siger han.

Men Flemming Møller Mortensen slår fast, at S vil stille nationale krav om forholdene for de barslende.

- Christiansborg stiller rigtig mange krav til regionerne. Det gør vi på kræftområdet, på hjerteområdet og hvad angår praktiserende læger. Vi mener, at det er rigtigt at sige, at man overalt i Danmark skal have mulighed for at blive på et barselshotel op til to dage, hvis man synes, at det er det rigtige.

- Vi skal selvfølgelig sørge at sende pengene med ud, understreger han.

Flemming Møller Mortensen har ikke tal for, hvad forslaget om barselshoteller vil koste. Men det er en del af Socialdemokratiets sundhedsudspil, der indeholder initiativer for 1,25 milliarder kroner om året.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

AF: JOHN WENNERWALD

Svigt i daginstitutioner 02. juni 2019 kl. 22.49

Annonce