cookie-og-privatlivspolitik
Omkring 240 efterskoler i Danmark frister med ophold i 8., 9. eller 10. klasse. Her på Efterskolemesse 2020 i februar. (Arkivfoto)
Omkring 240 efterskoler i Danmark frister med ophold i 8., 9. eller 10. klasse. Her på Efterskolemesse 2020 i februar. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

SF foreslår statslige lån til ophold på efterskoler og højskoler

Unge skal kunne låne penge hos staten, hvis de vil på efterskole eller højskole, foreslår SF. DF er positiv.
03. august 2020 kl. 05:30 Af Ritzau

Annonce

For få børn fra lavindkomstfamilier kommer på efterskole, og for mange unge har ikke råd til et højskoleophold.

Det mener SF, der derfor foreslår, at staten opretter en fond, der gennem udlån kan dække hele prisen for opholdet på enten efterskole eller højskole.

Fonden skal give forældre mulighed for at låne til deres børns efterskoleophold, mens de lidt ældre højskoleelever selv skal kunne låne hos fonden.

Lånet betales efterfølgende af over en årrække til lave renter - akkurat som et SU-lån, fortæller SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

- Det er, fordi vi kan se i statistikkerne, at der stadig er rigtig mange familier fra lavindkomstgrupper, som ikke har råd til at sende deres børn på efterskole.

- Og vi ved, at mange unge ikke har mange penge og derfor ikke kan komme på højskole. Vi mener, at efterskole og højskole er en fantastisk mulighed for de unge, siger Jacob Mark.

Jacob Mark er ikke umiddelbart betænkelig ved at give nye lånemuligheder til familier og unge, som i forvejen befinder sig i lavindkomstgruppen.

- Lån er ikke noget fuldstændigt fremmed for mennesker, som kommer fra familier, der ikke har særligt mange penge. Det er en naturlig del af livet for at få råd til det, som mange andre ser som helt naturligt.

- For de mennesker er det også fuldstændigt naturligt, at man betaler lånene tilbage. Og staten skal ikke tjene penge på det her. Det skal være lavest mulige renter. Så jeg er sikker på, det her vil være en kærkommen mulighed for rigtig mange familier, siger Jacob Mark.

Børn fra velstillede hjem er overrepræsenteret på landets efterskoler.

I 2018 var knap 14.000 børn fra familier med mere end 800.000 kroner i årlig familieindkomst på efterskole.

Samtidig var knap 4000 børn fra familier med en indkomst under 400.000 kroner på efterskole.

Det viser tal fra Danmarks Statistik ud fra materiale fra 2008-2018.

I perioden har der været en stigende andel af efterskoleelever, som kommer fra familier med mere end 800.000 kroner i årlig indkomst, mens udviklingen er uændret for børn, der kommer fra familier med en indkomst under 400.000 kroner.

Hos Dansk Folkeparti lyder SF's forslag som en god idé.

- Vi ved godt, at der er nogle skævheder i, hvem der har mulighed for at komme afsted, siger DF's undervisningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Det her vil give mere lige mulighed for alle for at komme afsted på efterskole og højskole, uden at det bliver afgørende, om man lige har pengene stående på bankkontoen.

Hos Venstre er efterskoleordfører Kristian Jensen med på at se på, om den nuværende støtteordning kan forbedres.

- Men en statslig fond lyder som meget mere bureaukrati i form af ekstra administration oven på et system, der rent faktisk fungerer ganske udmærket, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

Annonce