cookie-og-privatlivspolitik
Hvis børn er hjemsendt fra skole eller institution, fordi de venter på en coronatest eller er smittet, så skal forældre have ret til kompensation. Uanset om de er lønmodtagere eller selvstændige, lyder det nu i trepartsaftale (Arkivfoto).
Hvis børn er hjemsendt fra skole eller institution, fordi de venter på en coronatest eller er smittet, så skal forældre have ret til kompensation. Uanset om de er lønmodtagere eller selvstændige, lyder det nu i trepartsaftale (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politik

Selvstændige inkluderes i aftale om coronastøtte til forældre

Selvstændige og nogle freelancere kan også se frem til kompensation, når de venter på deres børns coronatest.
20. september 2020 kl. 10:12 Af Ritzau

Annonce

Det er ikke kun lønmodtagere, der skal have ret til at få kompensation, hvis de er hjemme med børn, som venter på coronatest eller er testet positiv for coronavirus.

Også selvstændige forældre og nogle freelancere skal inkluderes i ordningen, der ventes at træde i kraft 1. oktober.

Det er Folketingets partier blevet enige om, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev i sidste uge enige om at give forældre, der har hjemsendte børn som følge af covid-19, mulighed for at få barselsdagpenge.

Dengang blev aftalen kritiseret for at glemme selvstændige. Men det rettes der op på nu.

- Jeg er glad for, at vi nu kan give de forældre, som ikke har mulighed for hjemmearbejde, en økonomisk håndsrækning i den periode, hvor deres børn ikke kan komme i institution på grund af risikoen for smittespredning, siger Peter Hummelgaard.

For at få ret til kompensationen skal forældre opfylde barselslovens betingelser for ret til dagpenge.

Derudover er det en betingelse, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde. For lønmodtagere gælder det desuden, at de ikke har omsorgsdage og afspadsering, de har mulighed for at bruge til at passe deres børn.

Hvis barnet er konstateret smittet med covid-19, skal forældrene desuden havde opbrugt barnets første og anden sygedag.

Netop disse krav fra den oprindelige aftale var årsagen til, at selvstændige ikke var inkluderet i første omgang, oplyser Peter Hummelgaard.

- Selvstændige har jo i sagens natur ikke nogle omsorgsdage eller afspadsering, fordi de selv tilrettelægger deres tid og arbejde. Derfor var de ikke tænkt ind i aftalen med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation, siger ministeren.

Men med den nye aftale om ordningen, som inden længe skal hastebehandles i Folketinget, bliver de selvstændige omfattet.

Også freelancere kan få del i ordningen. Det kræver, at de enten opfylder beskæftigelseskravet som selvstændige eller opfylder beskæftigelseskravet som lønmodtager og er i ansættelse de dage, der ønskes kompensation for.

Aftalen vil i første omgang gælde frem til 31. december.

- Men det er klart, at hvis smitten ikke er mere under kontrol, når vi går ind i det nye år, så vil der selvfølgelig komme en ny diskussion om, hvorvidt ordningen skal fortsætte ind i 2021, siger Peter Hummelgaard.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce