cookie-og-privatlivspolitik
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) står alene med blå blok i forhold til at lave en aftale om statsborgerskab. (Arkivfoto)
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) står alene med blå blok i forhold til at lave en aftale om statsborgerskab. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Sidste støtteparti er ude af forhandlinger om statsborgerskab

Kommende stramninger for at få dansk statsborgerskab udformes af regeringen og blå blok efter SF-exit.
26. februar 2021 kl. 15:13 Af Ritzau

SF er ude af forhandlingerne om statsborgerskab.

Det oplyser SF's indfødsretsordfører, Anne Valentina Berthelsen.

SF var det sidste af regeringens støttepartier tilbage i forhandlingerne, som dermed fortsætter mellem regeringen og de borgerlige partier.

Ifølge Anne Valentina Berthelsen kunne SF's afgørende krav ikke imødekommes.

Det handler kort om, at er man født og opvokset i Danmark, skal man have ret til statsborgerskab, hvis man har afsluttet 9. klasse og ikke har begået kriminalitet.

Annonce

- Vi mener, at det havde været ret og rimeligt, hvis man var kommet os i møde på dette krav og gav disse børn og unge en lille smule lempeligere vilkår i forhold til andre.

- Men det var der ikke opbakning til. Venstre afviste, at de kunne indgå i en aftale, hvor dette blev imødekommet. Og så konstaterede ministeren, at vi måtte skilles her, og at han måtte fortsætte forhandlingerne med de borgerlige, siger Anne Valentina Berthelsen med henvisning til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Hvis SF's krav blev til noget, ville det betyde en undtagelse fra de normale kriterier om blandt andet indfødsretsprøve og sprogprøve.

Regeringens to øvrige støttepartier - Enhedslisten og De Radikale - blev end ikke inviteret til forhandlingerne, som begyndte tidligere på måneden.

Kun de partier, der ikke på forhånd havde afvist et bestemt forslag fra regeringen, måtte komme med ind til forhandlingsbordet.

Annonce

Det drejer sig om forslaget om, at det som udgangspunkt skal være umuligt at blive dansk statsborger, hvis man tidligere har været i fængsel.

- Vi er bekymrede for, hvad det ender med, siger Anne Valentina Berthelsen.

Både Socialdemokratiet og blå blok anført af Venstre ønsker at stramme kravene for at blive dansk statsborger.

Regeringen ønsker blandt andet, at et tildelt statsborgerskab skal kunne inddrages, hvis man dømmes for alvorlig bandekriminalitet.

Venstre mener, at der fremover skal kontrolleres, om nye danske statsborgere har danske værdier. Venstre vil blandt andet tilføje fem spørgsmål om danske værdier til indfødsretsprøven.

Annonce

Eksempelvis hvad man gør, hvis ens religion og dansk lovgivning siger noget forskelligt? Eller om man vil tillade sin datter selv at vælge kæreste?

Forslagene fra Socialdemokratiet og Venstre har mødt kritik fra regeringens støttepartier. Venstres forslag beskyldes for at være "sindelagskontrol".

Senest har Venstre foreslået, at selv en bødestraf på nogle få tusinde kroner fremover skal kunne forhindre folk i nogensinde at blive danske statsborgere.

- Vi er nødt til at stramme op på, hvem vi lukker helt ind i det danske fællesskab, udtaler Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, til Berlingske

- Det er meget svært at lave om, når først vi har givet folk dansk statsborgerskab, og derfor skal vi gøre os mere umage, før vi giver nogen det rødbedefarvede pas, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE