cookie-og-privatlivspolitik
Kim Kielsen (S) og Mette Frederiksen (S) holdt for nylig pressemøde sammen under den danske statsministers besøg i Grønland. Mandag risikerer Kielsen at miste posten som landsstyreformand og som formand for regeringspartiet Siumut. (Arkivfoto).
Kim Kielsen (S) og Mette Frederiksen (S) holdt for nylig pressemøde sammen under den danske statsministers besøg i Grønland. Mandag risikerer Kielsen at miste posten som landsstyreformand og som formand for regeringspartiet Siumut. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Skæbnemøde venter Grønlands regeringschef efter uro

Landsstyreformand Kim Kielsens skæbne diskuteres mandag, efter at flere medlemmer har krævet hans afgang.
24. august 2019 kl. 16:50

Annonce

På mandag samles hovedbestyrelsen i Grønlands regeringsparti Siumut for at afgøre deres formands fremtid.

Det skriver avisen Sermitsiaq.

Siumuts lokalafdelinger har haft ti dage til at svare på, hvorvidt de støtter regeringschef Kim Kielsen som partiets formand eller om de ønsker en ekstraordinær generalforsamling og dermed vælge en ny formand.

Høringen sluttede fredag midnat, og nu skal Siumuts hovedbestyrelse tælle svarene, inden de mandag holder møde om lokalafdelingernes beslutninger.

- Ikke alle lokalafdelinger har givet deres svar, men vi holder fortsat planen om mødet på mandag, oplyser partisekretær Mikael Petersen til Sermitsiaq lørdag middag grønlandsk tid.

Ifølge ham har nogle af lokalafdelingerne haft andre gøremål i det daglige, hvilket har forhindret dem i at tage stilling til spørgsmålet.

Ifølge Siumuts vedtægter er det muligt at afholde en ekstraordinær generalforsamling, hvis flertallet i hovedbestyrelsen eller mere end halvdelen af lokalafdelingerne ønsker det, skriver radio- og tv-stationen KNR.

Her kan der vælges en ny formand, hvis der er flertal for det.

Balladen i Siumut begyndte, da et flertal på seks ud af Siumuts ti medlemmer i Inatsisartut (landstinget) i midten af august skrev under på et krav om, at Kielsen forlader posterne som formand for partiet og som formand for landsstyret.

Et syvende Siumut-medlem - råstofminister Erik Jensen - underskrev også kravet.

- Formanden har udvist en respektløs opførsel over for Inatsisartut-medlemmer og ikke mindst vælgerne, da han ikke har vilje til at lytte.

- Det er ikke holdbart, skrev de syv ifølge avisen Sermitsiaq.

Kritikken lød endvidere, at Kim Kielsen ikke fulgte Siumuts valgløfter og politik på flere punkter, blandt andet i forhold til fiskekvoter og kvoter på narhvaler.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce