cookie-og-privatlivspolitik
Tidligere chef i Skats interne revision mener, at ledelsen og Skatteministeriet tog kritiske rapporter ilde op. (Arkivfoto)
Tidligere chef i Skats interne revision mener, at ledelsen og Skatteministeriet tog kritiske rapporter ilde op. (Arkivfoto)
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Politik

Skat og ministerium angribes for fjendtlig holdning til kritik

Op til, under og efter skandalerne i Skat blev kritiske revisioner ildeset ifølge revisionschefer.
13. marts 2019 kl. 17:44 Af /ritzau/

Annonce

Skatteministeriets ledelse og det daværende Skat beskrives af to tidligere chefer for områdets interne revision som miljøer, hvor kritiske rapporter blev taget ilde op eller ignoreret.

En af de tidligere chefer for ministeriets interne revision, SIR, går så langt, som til at beskrive et "revisionskritisk miljø".

Det kom frem under afhøringer af de to tidligere SIR-chefer onsdag.

De blev afhørt af den kommission, der arbejder med at afdække flere af Skats problemer. Et af problemerne var udbetalinger på milliarder af kroner i refusion på udbytteskat, uden at de pågældende havde ret til refusion.

Allerede i 2010 påpegede SIR, at der blev udbetalt refusion af udbytteskat, uden at man tjekkede om de pågældende personer havde ret til refusionen.

Kommissionens tre medlemmer er gået i gang med at afhøre personale i SIR. Blandt andet for at finde ud af, hvorfor der aldrig blev handlet på den og efterfølgende advarsler.

Det er under disse afhøringer, at to tidligere chefer for SIR fortæller, at der i toppen af ministeriet var meget lidt appetit på kritiske rapporter om problemerne i Skat.

Særligt efter at en række problemer - såsom refusionerne, forkerte ejendomsvurderinger og fejlslagne it-projekter - blev kendt, var de kritiske rapporter ildeset.

Kurt Wagner, der var chef for SIR fra 2014 til i år, fortæller, at der udviklede sig et "revisionsfjendsk miljø".

- Vi kunne se, at miljøet blev "revisionsfjendsk". Vi havde meget svært ved at få startet vores revisioner op, fortalte han onsdag til kommissionen.

Det gav sig udtryk i, at Skat var lang tid med at finde de relevante kontaktpersoner, når noget skulle revideres.

Derudover gav ministeriets top udtryk for, at man ville lukke SIR. Ifølge Kurt Wagner var man træt af, at både Rigsrevisionen og SIR kom med kritiske rapporter om de samme emner.

Også Kurt Wagners forgænger, Kjeld Rasmussen, fortæller, at samarbejdet med toppen i ministeriet var minimalt. Samarbejdet med departementschef Jens Brøchner var ifølge Kjeld Rasmussen ikke eksisterende.

- Jeg har aldrig talt med Jens Brøchner, selv om det var ham, som jeg refererede til og sendte ham adskillige rapporter.

- Jeg har mødt ham på gangen. Men det er det eneste kontakt, jeg har haft med ham, fortalte Kjeld Rasmussen.

Hvorvidt kommunikationen fra SIR til departementet var god nok, er muligvis et af de emner, der skal behandles, når ledende personer fra ministeriet senere skal afgive forklaring.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

AF: STEEN BAHNSEN

AF: JOHN WENNERWALD

Regeringens bluffnummer 12. maj 2019 kl. 21.24

AF: MARTIN WOUTERS

mærkeligt nok, ingen… 09. maj 2019 kl. 10.54

Annonce