cookie-og-privatlivspolitik
Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) meddelte fredag i Folketinget, at Socialdemokratiet, såfremt partiet kommer til magten efter næste valg, vil rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som regeringen vil indføre. Socialdemokratiet vil i stedet lave et andet opholdskrav. (Arkivfoto)
Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) meddelte fredag i Folketinget, at Socialdemokratiet, såfremt partiet kommer til magten efter næste valg, vil rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som regeringen vil indføre. Socialdemokratiet vil i stedet lave et andet opholdskrav. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Politik

Socialdemokratiet vil rulle regeringens opholdskrav tilbage

Beskæftigelsesministeren afviser kritik af regeringens forslag om opholdskrav for dagpenge. S vil lave et nyt.
07. december 2018 kl. 12:14

Annonce

Socialdemokratiet vil, hvis partiet kommer til magten efter næste valg til Folketinget, rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som VLAK-regeringen vil indføre.

I stedet skal et andet opholdskrav indføres.

Det sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) fredag, hvor der var forespørgselsdebat i Folketinget.

- Det er simpelthen en ommer. De (regeringen, red.) skal trække det tilbage, siger han.

Regeringens forslag vil komme til at ramme nogle danskere, der er rejst til udlandet, og som ikke kan få dagpenge, når de vender hjem igen.

Socialdemokratiet valgte for nylig at trække to ændringsforslag tilbage.

Folketingets største parti havde foreslået, at opholdskravet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.

Leif Lahn Jensen understreger, at Socialdemokratiet fortsat ønsker et opholdskrav.

Spørgsmål: Hvad vil et nyt forslag fra Socialdemokratiet kunne byde på?

- Det kan jeg jo ikke vide. Hvis jeg allerede nu havde det i planerne, ville jeg jo ikke være meget bedre end regeringen.

- Når vi kommer til det, skal vi ikke begå den fejl, som denne regering har gjort.

- Så skal vi sætte os ned grundigt sammen med arbejdsmarkedets parter og sørge for at lave noget, der er velfungerende, og som kan lade sig gøre.

- Så vi holder fast i optjeningsprincippet og opholdskravet, men så det ikke bliver skævt, og så det kan administreres, siger Leif Lahn Jensen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv af otte år, for at man skal kunne få dagpenge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at lovforslaget er godt.

- Det er afgørende, at vores regler generelt er indrettet sådan, at man først og fremmest kommer til Danmark for at arbejde og ikke på grund af vores høje danske velfærdsydelser.

- Det er derfor helt rimeligt, at man bidrager til samfundet i en længere årrække, før man får adgang til vores ydelser. Det er med andre ord sund fornuft, siger han.

Troels Lund Poulsen peger på, at der i regeringens forslag er indarbejdet "en lang række undtagelser", som gør, at mange alligevel vil kunne få dagpenge, selv om de ikke lever op til reglerne.

- Men der er selvfølgelig nogle, der vil blive ramt. Det vil være forkert at sige, at ingen vil blive berørt af det. Man finder ikke et provenu på 200 millioner kroner, uden at det kan mærkes, siger han.

Regeringen forventer at kunne spare tæt ved 200 millioner kroner på dagpenge, når opholdskravet efter planen er fuldt indfaset i 2021.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nej til eksperimenter 26. maj 2019 kl. 22.46

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

Annonce