cookie-og-privatlivspolitik
De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, ønsker, at hun tidligere havde bedt sin forgænger Morten Østergaard om at trække sig. (Arkivfoto)
De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, ønsker, at hun tidligere havde bedt sin forgænger Morten Østergaard om at trække sig. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Sofie Carsten Nielsen fortryder hun ikke bad Østergaard gå før

Radikal leder beklager på Facebook partiets håndtering af sager om seksuel chikane.
03. marts 2021 kl. 13:52 Af Ritzau

De Radikales leder på Christiansborg, Sofie Carsten Nielsen, fortryder, at hun ikke bad sin forgænger Morten Østergaard om at trække sig noget før. Det skriver hun i et opslag på Facebook.

Fortrydelsen kommer, efter at en Kvinfo-rapport om seksuel chikane er blevet lagt frem onsdag. Her får ledelsen i De Radikale kritik for at have håndteret sager om seksuel chikane "uhensigtsmæssigt".

Sofie Carsten Nielsens forgænger på posten som partiets leder i Folketinget, Morten Østergaard, trak sig i oktober efter en sag, hvor han for omkring ti år siden havde taget kollegaen Lotte Rod på låret.

Siden kom det frem, at Østergaard var involveret i flere krænkelsessager.

Forløbet kulminerede ved et gruppemøde i Den Sorte Diamant i København, hvor Østergaard efter pres fra gruppen trak sig.

Annonce

Dengang var Sofie Carsten Nielsen næstformand for folketingsgruppen og dermed en del af gruppens ledelse.

- Jeg forstår godt, at forløbet omkring Morten Østergaard har skabt vrede og usikkerhed, skriver hun onsdag på Facebook.

- Personligt fortryder jeg i dag, at jeg ikke tidligere bad Morten Østergaard om at gå. Ikke mindst da det blev bizart, og han på Facebook skrev om sin samtale med sig selv om forløbet med Lotte Rod.

Kvinfo har i et spørgeskema spurgt tidligere og nuværende ansatte samt personer med tillidshverv i partiet såsom lokalformænd og medlemmer af hovedbestyrelsen.

Af de 413, der har svaret, har lidt mere end én ud af fem svaret, at de har været udsat for én eller flere hændelser, der i rapporten kategoriseres som seksuel chikane.

Annonce

Omkring hver tiende har svaret ja til, at de har været udsat for uønskede fysiske berøringer som klap, kys og omfavnelser.

Der er også to procent, der svarer, at de har været vidne til voldtægt eller voldtægtsforsøg i partiet.

To tredjedele af dem, der har været udsat for seksuel chikane, har svaret, at de ikke har meldt det til partiledelsen.

Flere svarer, at de ikke henvendte sig til ledelsen eller andre centrale aktører i partiet, fordi det var ledelsen eller andre centrale personer, der havde udsat dem for hændelserne.

Sofie Carsten Nielsen har siden 2011 været en del af ledelsen i partiets folketingsgruppe.

Annonce

I sit opslag på Facebook skriver hun ikke noget om sin egen rolle i håndteringen af sager gennem tiden, men hun udsteder en generel beklagelse:

- Det er også en undersøgelse, der desværre viser, at vi gennem årene som partiorganisation i for mange tilfælde ikke har håndteret sagerne ordentligt, skriver hun:

- Derfor vil jeg på egne og Radikale Venstres vegne gerne sige undskyld.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

Annonce

ANNONCE