cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen (S) ved tidligere pressemøde om covid-19 i Danmark.
Statsminister Mette Frederiksen (S) ved tidligere pressemøde om covid-19 i Danmark.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Statsminister løfter lidt af sløret: Genåbning bliver gradvis

Onsdag vil regeringen komme med nyt om genåbningen, som vil ske gradvis og kan blive regional.
22. februar 2021 kl. 14:48 Af Ritzau

Annonce

Det bliver en gradvis genåbning af det danske samfund, hvoraf store dele fortsat er nedlukket på grund af coronapandemien.

Onsdag vil regeringen løfte en del af sløret for, hvad der skal ske efter 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Allerede nu står det klart, at det ikke bliver en fuld genåbning, selv om smitten er faldet. Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

- Nu - hvor smitten er lavere - er det stadig eksperternes entydige vurdering, at der ikke er plads til en fuld genåbning, skriver statsministeren.

Eksperter anbefalede i januar, at afgangsklasser i grundskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på videregående uddannelser.

Annonce

Samt at butikker åbner, før hjemmearbejde erstattes af fysisk fremmøde på arbejdspladsen, og at udendørs kulturinstitutioner samt udendørs idræt åbner før indendørs.

Statsministeren nævner videre, at dele af genåbningen kan blive regional, da det er forskelligt i landet, hvor smitten er mest udbredt.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) har talt for en samlet plan med en "fleksibel" genåbning, hvor det ikke behøver være alt eller intet.

- Det er jeg enig i. Derfor er regeringen også positiv over for for eksempel regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger, skriver Mette Frederiksen.

Hun henviser formentlig blandt andet til Kolding, hvor flere institutioner er blevet ramt af et omfattende udbrud af den britiske variant, som er mere smitsom end den oprindelige virus.

Annonce

Skoler og daginstitutioner i den største by i Sydøstjylland er lukkede, og byen er gået i gang med at masseteste alle over 12 år.

Statsministeren skriver videre, at hun endnu ikke kan oplyse om, hvad der konkret sker efter 1. marts.

Myndigheder og eksperter har regnet på, hvilke dele af samfundet det giver mest mening at åbne for rent sundhedsmæssigt og samfundsøkonomisk.

Tirsdag drøftes det med Folketingets partier, og onsdag vil regeringen komme med en udmelding.

- Når alt det er sagt, så har en samlet plan ét stort forbehold: Det er en virus, vi kæmper imod. Det er biologi, skriver statsministeren som baggrund for, at det endnu er svært at give præcis information om, hvad der skal ske.

Annonce

Mere end 300.000 borgere er blevet vaccineret, nævner statsministeren. Det kræver to stik, for at vaccinerne får den fulde effekt.

- Men inden for de næste måneder kommer vi til at modtage virkelig mange vacciner, og så bliver der for alvor sat turbo på. Vi har allerede vist i Danmark, at vi er blandt de absolut førende til at bruge vaccinerne, straks vi har modtaget dem, skriver Mette Frederiksen.

På fredag gennemfører regionerne et forsøg i stor skala, hvor der vaccineres så mange som muligt på én dag. Det skal sikre, at samfundet bliver klar til den tid, hvor der skal vaccineres mere end 100.000 dagligt.

- Jeg sagde i min nytårstale, at januar og februar ville teste vores udholdenhed. Jeg tror, at marts - og måske april - kommer til at teste vores tålmodighed, skriver statsministeren.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE