Annonce
Politik

Statsminister og oppositionsleder tørner sammen i spørgetime

Åbningsdebat i Folketinget på Christiansborg. Tirsdag skal hun for første gang udfrittes af de øvrige partiledere til en spørgetime. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er første gang, at Frederiksen og Ellemann skal stå overfor hinanden i en spørgetime i Folketingssalen.

For første gang i dette folketingsår er statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i spørgetime i Folketinget.

Og det er ikke bare sæsonens første spørgetime, det er også Mette Frederiksen første som statsminister.

Ved spørgetimen har de øvrige partiledere mulighed for at udfritte statsministeren om lige præcis de emner, de vil, uden at Mette Frederiksen har haft mulighed for at forberede sig på de enkelte spørgsmål.

Her er politiske kommentatorers bud på, hvad sæsonens første spørgetime kommer til at handle om:

* V-formanden og statsministeren i deres første styrkeprøve:

Formanden for Folketingets største oppositionsparti, Jakob Ellemann-Jensen, har været meget stille, siden han i september arvede posten som Venstre-formand.

Spørgetimen er dog en oplagt chance for Jakob Ellemann-Jensen til for første gang at gå i offensiv med Mette Frederiksen.

Politisk kommentator Hans Engell vil særligt lægge mærke til, om det er regeringslederen eller oppositionslederen, der har overhånden som debattør.

- Ofte er det jo statsministeren, som har serveretten, men omvendt kan oppositionslederen vise sin slagfærdighed. Det er en styrkeprøve, hvor de to lægger arm, siger politisk kommentator Hans Engell.

Som ny partileder kan det blive en udfordring for Ellemann-Jensen at stå over for Mette Frederiksen, der har mere erfaring som partiformand, vurderer Erik Holstein, som er politisk kommentator ved Altinget.

- Tidligere formand Lars Løkke Rasmussen var sindssygt godt inde i områder som velfærd og sundhed, mens Jakob Ellemann-Jensen som politisk ordfører har skøjtet mere hen over tingene, siger han.

- Han er retorisk stærk, men hans akilleshæl er, hvis han bliver fanget i et eller andet substantielt, som Mette Frederiksen har bedre tjek på, siger han.

* Forhandlinger om finanslov og klima:

Der er i øjeblikket en række forhandlinger i gang, som partilederne kan spørge statsministeren ind til.

I starten af oktober præsenterede regeringen sit bud på en finanslov, og efterfølgende har der været forhandlinger med regeringens støttepartier i Finansministeriet.

Det er ikke kommentatorernes forventning, at partiernes uenigheder omkring forhandlingsbordet vil fylde under spørgetimen, men det giver dog anledning til, at støttepartierne kan markere sig.

- Det vil være logisk, hvis SF og Enhedslisten trods alt går lidt til regeringen omkring klima - eksempelvis om udvindingen af nye oliefelter i Nordsøen, siger Erik Holstein.

- Til De Radikale ligger det lige til højrebenet at få sparket lidt til Sjælsmark, fortsætter han og henviser til, at De Radikale har efterspurgt en plan for at få børnefamilierne ud af Udrejsecenter Sjælsmark.

Sideløbende forhandler politikerne om en klimalov, som skal gå forud for de klimahandlingsplaner, der skal bringe Danmark i mål med at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Spørgetimen giver også Jakob Ellemann-Jensen mulighed for at gentage sin advarsel om at køre rødt sololøb i klimapolitikken.

* Pension til Arne, EU's budget og politiske pressechefer:

Selv om regeringen har sagt, at den først vil fremlægge en model for tidligere tilbagetrækning til foråret, vil Mette Frederiksen formentligt ikke undgå at få spørgsmål om netop det.

- Nu er den skudt til hjørne, og det vil være et drillespørgsmål, men sådan er det med den slags. Dansk Folkeparti vil formentligt forsøge at bore i det, selv om man godt ved, at man ikke kommer det nærmere, siger Hans Engell.

Han forventer desuden, at De Radikale vil spørge ind til statsministerens udtalelser om EU's stigende udgifter til administration, som hun i et interview med Jyllands-Posten kaldte "gak gak".

- De Radikale vil grave i, hvad der egentligt er Mette Frederiksens holdning til fremtidens EU-samarbejde og kommende folkeafstemninger, siger han.

Fra Venstre må statsministeren formentligt forberede sig på spørgsmål om, at Socialdemokratiet i syv ministerier har ansat pressechefer med politiske bånd til partiet.

- Her har venstre fundet et stort tykt kødben, og det vil de blive ved med at gnave i, til der ikke er en trevl tilbage på det, siger Engell.

Spørgetimen med statsministeren finder sted tirsdag eftermiddag klokken 13.

  • Åbningsdebat i Folketinget på Christiansborg, torsdag den 3. oktober 2019.
    Åbningsdebat i Folketinget på Christiansborg. Tirsdag skal hun for første gang udfrittes af de øvrige partiledere til en spørgetime. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan