cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Støttepartier støtter borgerkrav om stop for hjemsendelser

Regeringen afviser pres fra støttepartierne, efter at 50.000 har underskrevet et borgerforslag om syrere.
19. oktober 2021 kl. 10:22 Af Ritzau

Regeringens støttepartier er enige i et borgerforslag om at stoppe "hjemsendelser af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold". Regeringen afviser det, meddeler ordfører.

Forslaget har opnået 50.000 underskrifter, og det vil derfor blive stillet i Folketinget.

- Vi støtter selvfølgelig borgerforslaget. For situationen i Syrien er ekstremt alvorlig. Det er rigtig, rigtig farligt at sende folk dertil, siger udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL).

SF's folketingsgruppe har ifølge udlændingeordfører Carl Valentin ikke endnu haft tid til at drøfte forslaget. Men hovedbudskabet i forslaget får fuld støtte.

- Vi synes, at det er rigtig godt, at der er folk, som kæmper for det her forslag. For det er grotesk, at man sender folk til Syrien med den ustabile situation, der er lige nu, siger Carl Valentin.

Annonce

Han understreger, at der ingen tvivl er om, at partiet er fuldstændig enig i, at man "ikke skal sende folk tilbage, som situationen er lige nu".

Fra Radikale Venstre er der fuld støtte til forslaget, skriver udlændingeordfører Kathrine Olldag:

- Jeg er meget glad for, at flere end 50.000 danskere er enige med os i, at Syrien ikke er sikkert, og at hjemsendelserne skal stoppe.

Presset preller af på den socialdemokratiske regering. Socialdemokratiet kommer ikke til at stemme for forslaget. Det skriver udlændingeordfører Rasmus Stoklund i en sms.

- Nej, vi har et humant og generøst asylsystem i Danmark. Her behandles alle flygtninge på samme måde, og vi mener derfor ikke, at der skal laves særligt fordelagtige ordninger til syrere, skriver Stoklund.

Annonce

Når et borgerforslag runder 50.000 underskrivere, skal Folketinget tage stilling til det. Kun medlemmer af Folketinget og ministre kan fremsætte forslag.

Som hovedregel er det de politiske ordførere fra de partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der i fællesskab fremsætter forslaget.

Borgerforslaget om syriske flygtninge er fra 22. april i år. Forslaget vil ændre en lov fra 2015, der giver danske myndigheder mulighed for at sende flygtninge tilbage til Syrien.

Med loven bliver det muligt at gøre en asylansøgers beskyttelsesstatus midlertidig.

Ifølge Enhedslistens ordfører er der meget stor risiko for, at flygtninge ender i et af præsident "Bashar al-Assads torturfængsler".

Annonce

- Det er ekstremt voldsomt, hvad der bliver dokumenteret, også fra Damaskus-området. Så det er fuldstændig uforsvarligt at sende dem til Syrien. Også til Damaskus, siger Eva Flyvholm.

Regeringens støttepartier har blandt andet i et samråd med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) tidligere lagt pres på regeringen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE