cookie-og-privatlivspolitik
Fødevareminister Mogens Jensen (S) ønsker øget kontrol med svinebesætninger. (Arkivfoto).
Fødevareminister Mogens Jensen (S) ønsker øget kontrol med svinebesætninger. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

Svineproducenter om fejl i branchen: Handler om meget få dyr

Fødevareminister Mogens Jensen tegner et forvrænget billede af dansk griseproduktioner, mener sektordirektør.
11. oktober 2019 kl. 18:45 Af Ritzau

Annonce

En dyrevelfærdsrapport viser en stigning i de mest alvorlige overtrædelser hos svineproducenter, og fødevareminister Mogens Jensen (S) vil derfor øge kontrollen.

Sektordirektør i Seges Svineproduktion Christian Fink Hansen mener dog, at ministeren giver et forvrænget billede af svineproduktionen.

- Fødevarestyrelsens rapport tager ikke hensyn til proportionerne i det her. Den interesserer sig alene for antallet af besætninger, hvor et eller flere dyr ikke er håndteret korrekt.

- Jeg interesserer mig mere for, hvor mange dyr det drejer sig om. Det kan vi ikke se af Fødevarestyrelsens rapport, siger han.

Christian Fink Hansen peger på, at det var en halv promille af grisene i producenternes eget uafhængige kvalitetssystem, der ikke var håndteret korrekt.

- Når det så er sagt, så er ét dyr, der ikke er håndteret korrekt, selvfølgelig ét for meget. Men det er biologi, vi arbejder med.

- Tingene ændrer sig løbende. Jeg kender ikke brancher, hvor der ikke sker fejl. Det sker der desværre også hos os, siger sektordirektøren.

Fredag har Miljø- og Fødevareministeriet udsendt en pressemeddelelse om Fødevarestyrelsens Dyrevelfærdsrapport for 2018.

Den viser, at mere end hver tredje svinebesætning sidste år fik mindst én sanktion, da Fødevarestyrelsen var på uanmeldt stikprøvekontrol for at kontrollere dyrevelfærden hos godt 300 særligt udpegede besætninger.

Derudover var der en stigning i antallet af politianmeldelser fra 13 til 23, selv om der blev foretaget færre kontrolbesøg end året før.

- Det er helt uacceptabelt, at så mange landmænd ikke har styr på det mest fundamentale i dyrevelfærden for de dyr, de har i varetægt, siger ministeren.

Han ønsker øget kontrol af landets svinebesætninger. Men det mener Christian Fink Hansen ikke, er den rigtige løsning.

- Jeg mener igen, at den rapport fra Fødevarestyrelsen tegner et forkert billede.

- Vi har et højt niveau af dyrevelfærd i Danmark. Det er meget, meget få dyr, der ikke er håndteret korrekt. Jeg tror, vi kunne lave andre fælles indsatser, der ville gøre en større forskel end at øge kontrollen, siger han.

I 2019 er ti procent af svinebesætningerne blevet kontrolleret.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce