cookie-og-privatlivspolitik
Fødevareminister Mogens Jensen (S) uddeler sammen med Anna og Sarah fra Frederiksgård Skole i anledning af tiårs jubilæet for skolefrugtsordningen i Danmark. Fremover bliver det forbudt at bruge sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl på frugt og grønt.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) uddeler sammen med Anna og Sarah fra Frederiksgård Skole i anledning af tiårs jubilæet for skolefrugtsordningen i Danmark. Fremover bliver det forbudt at bruge sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl på frugt og grønt.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

To farlige sprøjtemidler i frugt og grønt bliver gjort forbudt

Stofferne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl holder insekter væk fra frugt og grønt, men de bliver nu forbudt.
18. februar 2020 kl. 14:06 Af Ritzau

Annonce

Et EU-forbud, som skal forhindre salg og import af frugt og grønt med rester af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl i hele EU, er tirsdag blevet vedtaget.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere, udtaler fødevareminister Mogens Jensen (S).

Danmark har siden august presset på for at få et forbud mod de omstridte sprøjtemidler.

Sprøjtemidlerne bliver typisk anvendt til at bekæmpe insekter i forbindelse med dyrkning af frugt og grønt.

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse. Men beslutningen om et EU-forbud gør det ulovligt at importere frugt og grønt med rester af de to stoffer.

- Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU, siger Mogens Jensen.

Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester. Partier af frugt og grønt, der udgør en risiko, vil blive fjernet.

Siden 2006 har brugen af sprøjtemidler med chlorpyrifos ikke været tilladt i Danmark. Der har aldrig været godkendt sprøjtemidler med chlorpyrifos-methyl.

Store dele af den danske detailhandel har også allerede indført nultolerance over for rester af både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i frugt og grønt.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce