cookie-og-privatlivspolitik
Pension har indtil videre været et emne, som har fyldt meget i valgkampen. Emnet blev blandt andet diskuteret i den første partilederrunde på DR 7. maj.
Pension har indtil videre været et emne, som har fyldt meget i valgkampen. Emnet blev blandt andet diskuteret i den første partilederrunde på DR 7. maj.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politik

Unge vælgere prioriterer de ældre højt i valgkampen

Ældrepolitik er et af de vigtigste temaer for unge vælgere op til folketingsvalget, viser Voxmeter-måling.
25. maj 2019 kl. 17:16

Annonce

Det er ikke kun klimadagsordenen, der har fået fat i unge vælgere. Også ældrepolitik er et højt prioriteret tema for de unge op til folketingsvalget.

Det viser en meningsmåling, der er foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Blandt de 4108 personer mellem 18 og 29 år, der har deltaget i målingen, svarede 23,4 procent, at ældrepolitik var et vigtigt tema.

Dermed ligger det lige efter det højest prioriterede emne, som ifølge målingen er klima og miljø med 37,6 procent.

Ifølge Johannes Andersen, der er valgforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, kan det skyldes, at mange unge generelt er optaget af velfærd.

- Jeg tror, at velfærd er noget, der optager en stor del af de unge, og det er ikke mindst kvinderne, der er optaget af velfærd og omsorg.

Han peger på, at den længerevarende diskussion om pension kan have ført til, at ældrepolitik er blevet et symbol på den velfærd, nogle unge ønsker.

- Et af de helt centrale emner i valgkampen hidtil har været ældrespørgsmålet og pensionsspørgsmålet, så det har været forholdsvis nemt for dem at gribe lige præcis i det emne og sige, at det er vigtigt.

- For ved at sige, at jeg går ind for, at de ældre også skal have en god omsorg, så siger de jo grundlæggende, at de gerne vil være med til at støtte, at vi får en stor velfærdsstat i Danmark, siger Johannes Andersen.

Mads Adam Wegener, der er 21 år og førstegangsvælger, har også oplevet, hvordan pensionsdebatten har gjort, at flere unge er blevet opmærksomme på temaet.

Men han mener ikke, at interessen primært er båret af et fokus på velfærd. I stedet skyldes det i høj grad en generel følelse af at være presset i uddannelsessystemet, siger han.

- Når man som 20-årig står og skal vælge uddannelse og får at vide, at man først kan gå på pension som 75-årig, så bliver man lidt bekymret.

- Det gør, at det valg, vi tager i dag med vores uddannelse, er endnu mere vigtigt, fordi det er det, vi skal beskæftige os med i mange år, siger Mads Adam Wegener.

Folketingsvalget afholdes på grundlovsdag 5. juni.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce