cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har torsdag modtaget ni råd fra et ungepanel. Rådene skal være med til at styrke unges trivsel.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har torsdag modtaget ni råd fra et ungepanel. Rådene skal være med til at styrke unges trivsel.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Ungepanel vil have samtykke og udfordre kropsidealer

Et panel af unge har torsdag afleveret ni forslag til sundhedsministeren, som skal styrke unges trivsel.
06. december 2018 kl. 12:56

Annonce

Giv et modbillede til de mange idealkroppe, giv lettere adgang til hjælp til unge med psykisk mistrivsel og gør op med uklare opfattelser af, hvordan samtykke skal forstås.

Sådan lyder nogle af budskaberne i et ungepanels ni råd, som panelet torsdag har afleveret til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Forslagene går på, hvordan man kan styrke unges trivsel.

I panelet sidder blandt andre Daniel Kristiansen fra Sind Ungdom. Han har tidligere været socialt udsat.

For ham har rådene om at gøre op med en præstationskultur og give lettere adgang til hjælp for unge, der psykisk mistrives, en stor betydning.

- Det er vigtigt, at man bare kan være, som man er. Så er det lige meget, hvilken diagnose man har, hvilken etnicitet, baggrund, politisk og seksuel orientering, man har. Det bør ikke være gennemgribende for, hvordan vi ser hinanden, siger han.

Sana Mahin Doost, formand for Danske Studerendes Fællesråd, er ligeledes især glad for rådet om et opgør med præstationskulturen.

- Der er et stigende pres på fokus og karakterer. Man har bundet en stram snor om unge. Der er det, der er helt centralt, med det her råd, siger hun.

Et af panelets råd handler om, at respekten for individuelle grænser skal styrkes. Der skal gøres op med forældede og uklare opfattelser af, hvordan samtykke skal forstås, lyder det.

- Med lovgivning om samtykke kan politikerne bidrage til at fremme en norm i befolkningen om, at der skal være respekt for andres grænser og sikre, at de overholdes, skriver rådet i et af sine forslag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby peger på, at der allerede ses på, om der skal lovgivning om samtykke.

- Justitsministeren har nedsat et udvalg, der skal kigge på samtykkeregler i det hele taget, og hvilken lov der skal til for at sikre, at der ikke er nogen, der ender med at have seksuelt samkvem med nogen mod deres vilje, siger hun.

Men der er også områder, hvor der nu skal gøres mere, lyder det. Blandt andet vil hun og kulturministeren invitere til en konference om mediers ansvar i forhold til at skabe kropsidealer.

Panelet har siden maj arbejdet på at lave en række forslag til, hvad der kan rette op på, at flere danske børn og unge mistrives.

Fie Sommer og Amalie Wessel, der begge kommunikerer om perfekthedskultur har også deltaget. De har blandt andet været med i tv-programmet "De Perfekte Piger" på DR3.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nej til eksperimenter 26. maj 2019 kl. 22.46

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

Annonce