cookie-og-privatlivspolitik
Pernille Skipper, Enhedslisten, taler med pressen ved ankomsten til regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg mandag.
Pernille Skipper, Enhedslisten, taler med pressen ved ankomsten til regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg mandag.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Usikkert om danske børn i Syrien bliver del af forhandlinger

Den første dansker er evakueret fra flygtningelejr i Syrien. EL tror ikke, det bliver del af forhandlinger.
24. juni 2019 kl. 14:11

Om det er børnene på Udrejsecenter Sjælsmark eller børn i vuggestuer og børnehaver, så er børns vilkår vigtige spørgsmål for SF og Enhedslisten under de igangværende forhandlinger om at danne en ny regering.

Alligevel er der indtil videre ikke meget, der tyder på, at de to partier vil bringe spørgsmålet om danske børn, som befinder sig i kurdiske flygtningelejre i Syrien, på banen under forhandlingerne.

Søndag kunne Udenrigsministeriet ellers bekræfte, at den første dansker er evakueret fra flygtningelejren al-Hol i Syrien. Der er tale om en 13-årig dreng, som er hårdt såret.

- For os handler det om danske statsborgere, danske børn, der befinder sig i Syrien, og de har selvfølgelig krav på at være i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr (SF) mandag på vej ind til dagens regeringsforhandlinger.

Hun fortæller, at det ikke har været på forhandlingsbordet "endnu", fordi det er en ny sag.

Annonce

- Det, der har været vigtigt for os, har selvfølgelig været at diskutere børn og børns vilkår, så vi er sådan set ikke afvisende over for det, siger Pia Olsen Dyhr.

Den 13-årige dreng har i flere måneder opholdt sig på et hospital og i flygtningelejren al-Hol med sin mor og søskende.

Ifølge DR blev han skudt i ryggen under kampene om Islamisk Stats sidste højborg i Syrien i byen Baghouz.

Danske myndigheder havde indtil søndagens begivenhed afvist at hente danske statsborgere hjem fra lejren med den begrundelse, at det er for farligt.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger på vej ind til forhandlingerne, at hun ikke tror, det bliver en del af forhandlingerne om en ny regering.

Annonce

Hun understreger dog, at det er vigtigt at hjælpe danske statsborgere i udlandet.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, når der er danske statsborgere i udlandet fanget under forfærdelige forhold.

- Specielt i den situation, som denne her lille dreng har været i, så skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forsøge at få ham hjem, siger Pernille Skipper før forhandlingerne.

Mette Frederiksen (S) ville søndag aften ikke sige, om hun mener, at Danmark skal tage imod flere danskere fra lejrene i Syrien:

- Jeg står ikke og tager stilling til hvert enkelt sag.

Annonce

- Her var der en helt konkret sag med en dreng, som virkelig havde behov for at komme væk, og derfor er det godt, at han er blevet evakueret, sagde S-formanden efter søndagens regeringsforhandlinger.

Al-Hol-lejren er sammen med al-Roj to store flygtningelejre i det nordlige Syrien, hvor Islamisk Stat-sympatisører og krigere bliver tilbageholdt. Alene i al-Hol-lejren er der 75.000 mennesker.

Ifølge DR's oplysninger befinder der sig flere end 25 kvinder og børn med tilknytning til Danmark i de to lejre.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE