cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Varslet politisk tjek af au pair-ordning ligger dødt

For ti måneder siden varslede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) et kig på au pairs.
15. september 2020 kl. 14:35 Af Ritzau

Annonce

For præcis ti måneder siden lagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) op til, at der skulle kigges på au pair-ordningen. Det udløste en voldsomt debat, hvor specielt Berlingske angreb ministeren.

Siden er der ikke sket noget fra ministeriet, og ifølge ministeriet er der heller ikke noget på vej.

- Udlændinge- og integrationsministeriet har på nuværende tidspunkt ikke nyt at tilføje i forbindelse med au pair-ordningen, svarer Udlændinge- og Integrationsministeriet på spørgsmålet om, hvad der er sket siden december.

Debatten om au pair-ordningen blev startet, da en evaluering af ordningen blev offentliggjort midt i december.

Evalueringen beskrev, at motivationen for au pairs vurderes at være økonomisk. Og altså ikke den kulturudveksling, der er ordningens fundament.

Den viste også, at over 80 procent af au pairs i 2018 kom fra Filippinerne, mens ingen kom fra Vesteuropa. Den viste også, at "alle værtsforældre" fortalte, at deres motivation var at få hjælp til huslige gøremål.

- Jeg bider mærke i, at organisationer og myndigheder blandt andet peger på, at ordningen i dag mest af alt handler om penge og hjælp til praktiske gøremål og ikke kulturel udveksling.

- Jeg synes derfor, at den giver grund til at overveje, hvordan au pair-ordningen skal se ud i fremtiden, og om de nuværende rammer er de rigtige, skrev udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) her.

Fagforeningen FOA støttede kort efter evalueringen op om, at der blev kigget på ordningen.

- Værtsfamilierne er helt klare i mælet, når de skal pege på deres primære motivation for at få en au pair i hjemmet.

- Men at passe børn og gøre rent er reelt arbejde, og her tilsiger den danske model, at så skal man have ordentlige løn- og arbejdsvilkår, skrev formand for Kost- og Servicesektoren i FOA Pia Heidi Nielsen her.

Ministerens udmelding blev dog også mødt af hård kritik. Allerede dagen efter udmeldingen skrev chefredaktør på Berlingske Mette Østergaard, at historien gav hende "lidt blodsmag i munden".

- Au pair-ordningen er en gave til os, som gerne vil betale vores skat, gerne vil bidrage til samfundet, gerne vil være nærværende for vores børn og samtidig slå positivt ud i de problematiske ligestillingsstatistikker, skrev hun.

Tidligere justitsminister Søren Pind (V) skrev i samme avis, at kritik af au pair-ordningen er "udtryk for racisme og misundelse".

I 2019 blev der givet 1016 opholdstilladelser til au pairs. Til og med juli i år er det givet 333 ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce