cookie-og-privatlivspolitik
Venstres Karsten Lauritzen sagde torsdag i Folketinget, at Venstre støtter borgerforslaget om, at en rigsret skal indledes mod statsminister Mette Frederiksen (S) nu. Det førte til noget opstandelse, da Venstre også har støttet en granskningskommission, der skal undersøge forløbet.
Venstres Karsten Lauritzen sagde torsdag i Folketinget, at Venstre støtter borgerforslaget om, at en rigsret skal indledes mod statsminister Mette Frederiksen (S) nu. Det førte til noget opstandelse, da Venstre også har støttet en granskningskommission, der skal undersøge forløbet.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

Venstre støtter rigsret mod statsministeren før undersøgelse

Til stor forbløffelse for S-ordførere støtter Venstre et borgerforslag om hurtig rigsret mod statsministeren.
22. april 2021 kl. 16:06 Af Ritzau

Venstre - og en samlet blå blok - støtter et borgerforslag om at indlede en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S) "nu". Det fører til stor overraskelse og dunder fra socialdemokrater i Folketingssalen.

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) understreger, at forslaget ikke er juridisk bindende, og at han ikke regner med, at det vil føre til en rigsret nu.

- Det er ikke meget tekst, der står (i borgerforslaget red.). Borgerforslaget fik hurtig tilslutning. Og det tror jeg, det gjorde, fordi rigtigt mange mennesker blev ramt af beslutningen, siger Karsten Lauritzen i salen og fortsætter:

- Venstre kan støtte borgerforslaget, som det ligger. Det er ikke juridisk bindende, og der er nedsat en granskningskommission. Så det bliver jo nok ikke vedtaget. Men vi skylder at vise, at vi tager dette her meget alvorligt.

Borgerforslaget lyder meget kortfattet:

Annonce

- Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu. På grund af der er mange misvisende forhold der er foregået, med hensyn til forsvaret, politi og beredskabsstyrelsen, samt vognmænd og minkavlere.

Venstres udmelding fik en række socialdemokratiske ordførere op af stolen. Venstre har nemlig støttet den granskningskommission, der skal undersøge forløbet.

Derfor mener flere socialdemokrater i salen, at det er useriøst, at Venstre støtter en hurtig indledning af en rigsretssag delvist med den begrundelse, at man ikke regner med, at der vil være flertal for forslaget.

- Er det et ansvarligt parti, der vil skrotte alt det, man er blevet enig om, og så nedsætte en rigsret nu?, spørger Socialdemokratiets Anders Kronborg, der er dyrevelfærds- og fødevareordfører.

Retsordfører for samme parti Jeppe Bruus siger:

Annonce

- Jeg er målløs over, at Venstre stemmer for beslutningsforslaget. Så Venstre vil stemme for, fordi det ikke er bindende? Men hvis det bliver vedtaget, så er det jo ret bindende?

Gruppeformand for Socialdemokratiet Leif Lahn kalder det useriøst, at Venstre stemmer for at indlede en rigsretssag, uden at forløbet er undersøgt til bunds.

Til det svarer Karsten Lauritzen:

- Jeg synes ikke, det er useriøst. Det er efter grundig overvejelse, at vi har besluttet at støtte dette forslag, siger han og siger yderligere:

- Vi har ikke lovet at beskytte statsministeren. Vi vil forfølge denne sag til den bitre ende.

Annonce

Også Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige støtter lovforslaget.

De Konservatives grundlovsordfører, Mai Mercado, siger, at det vil være mærkeligt for partiet at stemme imod, når "man er overbevist om, at der er sket et lovbrud".

De Radikale udtrykker skuffelse over, at Venstre støtter forslaget, da man mener, at partiet skulle afvente granskningskommissionen, og at forløbet bliver undersøgt til bunds. Og siger at man ikke bør stemme efter, om man regner med, at der er flertal for eller imod et forslag, men efter, om man reelt vil have forslaget gennemført.

Samme holdning har SF og Enhedslisten. Med Socialdemokratiets stemmer betyder det, at der er et flertal mod borgerforslaget, der dog stadig skal andenbehandles.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE