cookie-og-privatlivspolitik
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er skuffet over, at regeringen ikke har fremlagt en plan for, hvordan man skal lave en CO2-afgift.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er skuffet over, at regeringen ikke har fremlagt en plan for, hvordan man skal lave en CO2-afgift.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Politik

Venstres formand havde ønsket sig en ensartet CO2-afgift

Uden plan for en ensartet CO2-afgift risikerer Danmark, at firmaer flytter i utryghed, siger Venstres formand.
23. november 2020 kl. 14:26 Af Ritzau

Annonce

Udspillet til en grøn skattereform fra regeringen indeholder ikke den ensartede CO2-afgift, som Venstre havde ønsket sig.

Det siger formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er en skuffelse. Vi havde alle sammen sat næsen op efter, at regeringen ville præsentere det, den lovede os for fire måneder siden. Nemlig en CO2-afgift, siger han.

Udspillet til en grøn skattereform, der skal give incitamenter til en betydelig forandring inden for udledningen af CO2 i Danmark, har fået mange hårde ord med på vejen ikke mindst fra regeringens støttepartier.

I sit udspil skriver regeringen, at man vil støtte grønne investeringer og øge energiafgifterne. Men at man ikke har en CO2-afgift endnu, da det vil være meget svært at gennemføre.

Ikke mindst fordi det ifølge regeringen vil være endog meget svært at beregne de enkelte virksomheders CO2-udledning.

- En ensartet afgift på alle udledninger vil kræve en markant omlægning af det nuværende afgiftssystem, skriver regeringen.

- Det vil kræve et betydeligt udviklingsarbejde og implementeringstid - særligt for de sektorer, hvor det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis.

Selvom det er svært, så mener Jakob Ellemann-Jensen, at regeringen skulle have lagt sig i selen for som minimum at vise vejen til en CO2-afgift:

- Derfor sagde vi også allerede i juni, at vi skulle starte arbejdet. For ellers risikerer vi at lægge nogle trædesten ud, der peger i den forkerte retning.

- CO2-udledningen har vi styr på i langt de fleste sektorer, så det er noget, man arbejder med, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I stedet for en CO2-afgift peger regeringen på en betydelig stigning i energiafgifterne. Men der skeles ikke til, hvordan energien er produceret. Jakob Ellemann-Jensen mener da heller ikke, at det er vejen frem. Han peger entydigt på en CO2-afgift.

- Det er den retning, vi skal i, og det er mit indtryk, at regeringen også vil. Så lad os begynde. En ensartet CO2-afgift kan levere både grøn omstilling og job.

- Hvis ikke vi begynder på det, så risikerer vi, at virksomheder oplever, at de ikke ved, hvad der sker om eksempelvis fem år. Og derfor pakker deres grej og producerer i udlandet i stedet for, siger Jakob Ellemann-Jensen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce