Annonce
Politik

Vidne udfordrer Støjberg: "Centralt dokument" var dødt og borte

Tidligere kontorchef under Inger Støjberg - Jesper Gori - har ikke samme opfattelse af centralt notat i sagen om adskillelse af unge asylpar som den tidligere udlændinge- og integrationsminister. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Støjberg hævder, at hun godkendte en individuel behandling af asylpar i notat, men embedsfolk er uenige.

Inger Støjberg (V) bliver på ny modsagt af en embedsmand i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Den daværende integrationsminister godkendte 9. februar 2016 efter egen udlægning et notat, som hun efterfølgende har kaldt "fuldstændig centralt".

Men daværende kontorchef Jesper Gori har onsdag overfor Instrukskommissionen, der er nedsat for at gennemgå sagen, en noget anden udlægning.

- Efter min opfattelse er det notat dødt og borte, siger han og refererer dermed til, at han ikke opfatter det som, at ministeren rent formelt har godkendt det.

Støjbergs forklaring er, at hun med godkendelsen af notatet accepterede, at der kunne være undtagelser i adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Det ville være lovligt.

Hun har ikke omtalt notatet tidligere hverken i pressen eller i samråd, før hun nævnte det under en afhøring. Embedsværket har tillagt notatet en noget anden værdi end ministeren. De forstod det sådan, at ministeren ville have en ordning, hvor alle par skulle adskilles - uden undtagelse. Som er ulovlig.

Når sager er blevet oprettet i det interne journaliseringssystem, skal det på et tidspunkt lukkes, og det er sket ved, at den ene af ministersekretærerne godkender sagen. Men Jesper Gori forstår det som en ren teknisk lukning af sagen og ikke som en officiel godkendelse.

- Jeg opfatter det som, at ministersekretæren lukker notatet og sender det retur og opfatter det ikke som noget, der har en værdi længere. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg bliver opmærksom på, at hun har gjort det, jeg tror først, det er i 2017, siger han.

Han uddyber, at det er usædvanligt, at der i systemet står, at "ministersekretæren godkender på vegne af ministersekretæren", og at det ikke er ministeren, der står som den, der godkender.

Daværende afdelingschef og topjurist i ministeriet Lykke Sørensen har tidligere forklaret, at notatet ej heller spillede en særlig rolle for hende.

Dermed forstod de det ikke som en ordre, der skulle udmøntes. Normalt er det kontoret, hvor sagen har rod, der skal stå for udmøntningen, forklarer Jesper Gori. Men to separate kontorer behandlede sagen.

Inger Støjberg har ellers sagt, at notatet var hendes "grundpræmis" for hele sagen.

Da det går op for embedsmændene Gori og Sørensen, at pressemeddelelsen er udsendt uden undtagelser, har de efter Goris udsagn en snak om, at de må administrere individuelt undervejs - trods den modstridende pressemeddelelse.

Folketingets Ombudsmand har kaldt det ulovligt, at pressemeddelelsen var undtagelsesfri.

Inger Støjberg har tidligere sagt, at hun ikke blev advaret om, at en ordning uden undtagelser kunne være ulovlig. Det har flere embedsfolk ellers vidnet om, at hun blev, hvilket bakkes op af interne mails fra dengang.

Hun har sagt, at hun har fjernet forbeholdene fra pressemeddelelsen, der kom til at fungere som en instruks. Departementschef Uffe Toudal Pedersen gik med til at udsende den.

Jesper Gori uddyber videre, at det var ordningen og ikke pressemeddelelsen, der blev diskuteret på et møde 9. februar.

Han husker, at han advarede ministeren om, at det kunne være ulovligt og ende i en sag, hvis man adskilte alle asylpar uden forbehold.

- Hun siger, at det kan godt være, at der kan være sager, men der er jeg villig til at tage en procesrisiko, husker Gori onsdag.

  • Støjbergs asylsag
    Tidligere kontorchef under Inger Støjberg - Jesper Gori - har ikke samme opfattelse af centralt notat i sagen om adskillelse af unge asylpar som den tidligere udlændinge- og integrationsminister. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster