cookie-og-privatlivspolitik
Danmark forbruger "en stor mængde naturressourcer", generer en "stor og relativt stabil mængde madspild" samt en "stor og relativt stabil mængde husholdningsaffald per indbygger", konkluderes det i evaluering. (Arkivfoto.)
Danmark forbruger "en stor mængde naturressourcer", generer en "stor og relativt stabil mængde madspild" samt en "stor og relativt stabil mængde husholdningsaffald per indbygger", konkluderes det i evaluering. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Vores store forbrug giver dumpekarakter i tjek af verdensmål

Internationalt klarer Danmark sig godt i forhold til verdensmålene. Men der er plads til forbedring.
12. juni 2021 kl. 04:45 Af Ritzau

Danmark står med en række problemer i forhold til at leve op til flere af FN's verdensmål.

Således forbruger danskerne for meget, samtidig med at både havmiljøet og den danske natur og biodiversitet på flere punkter lider.

Det fremgår af regeringens egen evaluering af, hvordan Danmark klarer sig med at opfylde verdensmålene.

Evalueringen er blevet lagt på hjemmesiden regeringen.dk kort efter klokken 02.00 natten til lørdag.

- Danmarks største udfordringer relaterer sig til bæredygtigt forbrug og produktion samt klimahandling, og yderligere opmærksomhed er især nødvendigt i forhold til livet i havet og livet på land, står der i en opsummering i rapporten.

Annonce

De 17 verdensmål blev i 2015 lanceret af FN for at sikre "en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten" frem mod 2030.

I det såkaldte Voluntary National Review har regeringen bedt blandt andet ministerier vurdere, hvordan det går med opfyldelsen af de 17 mål og delmålene.

Her bliver Danmarks udvikling af regeringen tildelt enten en rød, gul eller grøn cirkel.

Generelt er der flest grønne cirkler, men blandt andet ved mål nummer 12 om bæredygtigt forbrug er tre af otte delmål markeret med rød og dermed ikke opfyldt.

Her konkluderes det, at Danmark forbruger "en stor mængde naturressourcer", genererer en "stor og relativt stabil mængde madspild" samt en "stor og relativt stabil mængde husholdningsaffald per indbygger".

Annonce

Også i forhold til verdensmål 14 om at forbedre "livet i havet" er der problemer.

- Generelt er der ikke blevet opnået gode miljømæssige forhold i danske havområder, vurderes det i rapporten i en kommentar til et af delmålene.

I forordet lægger finansminister Nicolai Wammen (S) vægt på, at Danmark internationalt rangerer højt og generelt klarer sig godt på mange punkter.

Men han indikerer også, at der er udfordringer.

- Det er vigtigt, at vi tager et kritisk blik på vores fremskridt, og at vi ser nærmere på de områder, hvor det fortsat kræver hårdt arbejde at nå vores mål, skriver Wammen.

Annonce

Regeringen henviser blandt andet til, at Danmark har en handleplan for hvert af de 17 verdensmål, og at nye lovforslag screenes for, hvilke konsekvenser de har i forhold til målene.

Til juli skal Wammen præsentere Danmarks arbejde med målene ved topmødet High Level Political Forum, skriver Finansministeriet i en meddelelse.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE