cookie-og-privatlivspolitik
Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder det en "investering i genåbning" at øge testkapaciteten markant. Han afviser at det vil koste omkring 100 milliarder kroner årligt at teste alle to gange om ugen. (Arkivfoto.)
Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder det en "investering i genåbning" at øge testkapaciteten markant. Han afviser at det vil koste omkring 100 milliarder kroner årligt at teste alle to gange om ugen. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Wammen kan ikke genkende testpris på 100 milliarder årligt

At teste alle to gange ugentligt vil koste 100 milliarder kroner om året, mener professor. Wammen er uenig.
22. februar 2021 kl. 14:22 Af Ritzau

Annonce

Finansminister Nicolai Wammen (S) kan "ikke genkende", at det vil koste 100 milliarder kroner om året, hvis regeringens teststrategi med to ugentlige test til alle skal udfoldes.

Det siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Vi ved jo eksempelvis ikke, hvor længe testbehovet vil være der, så det er meget usikkert at sætte tal på. Samtidig kommer der løbende nye testteknologier, som nedbringer omkostningerne markant.

- Og udgifterne kan ikke ses isoleret uden at have øje på alternativet - flere og længere nedlukninger med store udgifter til hjælpepakker med videre.

- I det perspektiv er jeg uenig i, at udgifterne til test samlet set vil løbe op i det niveau - selv hvis man kun ser isoleret på udgifterne til test. Samtidig er det samfundsøkonomiske regnestykke ganske enkelt meget mere komplekst end det, siger Nicolai Wammen.

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager på Facebook ligeledes afstand fra en pris på 100 milliarder kroner årligt for at teste alle to gange ugentligt.

- Det er ikke umiddelbart et regnestykke, jeg kan genkende, skriver hun.

Ingen af de to sætter dog et tal på, hvad prisen så vil være.

Onsdag i sidste uge vurderede sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) til Berlingske, at teststrategien vil løbe op i omkring 100 milliarder kroner årligt.

De to ugentlige test for alle kan være nødvendige for at åbne samfundet mere, lyder det fra regeringen.

Annonce

- Vi skal i gang med at genåbne Danmark, så snart de sundhedsmæssige omstændigheder tillader det.

- Det er i alles interesse, og det er regeringens politik. Her vil omfattende brug af test være helt afgørende for, at vi kan komme hurtigt i gang, siger Nicolai Wammen.

Han siger videre, at en opjustering af testkapaciteten vil have omkostninger her og nu, men det skal ses som en investering i genåbning.

- Omkostningerne skal ses i sammenligning med de dybe økonomiske og menneskelige konsekvenser ved nedlukning af samfundet. Test i stor skala er en nødvendig - og hensigtsmæssig - vej til at starte genåbningen.

Tidligere mandag holdt justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) møde med landets borgmestre.

Annonce

Her blev det meddelt, at kommunerne skal være klar til at teste elever og lærere, hvis folkeskoler og grundskoler skal kunne åbne.

De næste genåbninger vil blive præsenteret onsdag. Hvor der præcist lempes på restriktioner, vides dog ikke.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE