cookie-og-privatlivspolitik
Sakskøbing Skole.

2

Billeder

Sakskøbing Skole.
Foto: Privat

Saxkjøbing Avis

100.000 dollars til Sakskøbing Skole

Tilbage i februar afleverede postbuddet en stor konvolut på Sakskøbing Skole. Afsenderen var et advokatfirma i Santa Rosa, Californien, USA.
05. september 2020 kl. 05:48 Af Saxkjøbing Avis

SAKSKØBING Et langt brev fra et advokatkontor i Californien med et utroligt indhold, det havde man aldrig før oplevet på Sakskøbing Skole: Gylle Henning Buxbom - en tidligere borger fra Sakskøbing Kommune - havde betænkt skolen med 100.000 dollars. Arven fra Amerika, det var næsten for godt til at være sandt.


Fup eller fakta

- Vi blev naturligvis glædeligt overraskede. Men kunne det virkelig passe?, siger viceskoleleder Per Helsted Mortensen.

- I løbet af foråret er jeg i løbende kontakt med advokatfirmaet, og jeg får bekræftet, at pengene ville blive overført i slutningen af juni, fortsætter Per Helsted Mortensen.

Et større opklaringsarbejde går i gang. Per Helsted Mortensen kontakter Lokalhistorisk Arkiv i Sakskøbing og Stadsarkivet i Nykøbing Falster. Det ser ud til, at der kan være noget om historien, for de kan bekræfte mange af oplysningerne om Gylle Henning Buxboms opvækst. Det helt store gennembrud kommer, da Per Helsted Mortensen får kontakt til Mona Buxbom, som er niece til Gylle Henning Buxbom.


Den lange rejse

- Mona Buxbom har en meget stor viden om sin afdøde onkel i Amerika, han har haft et helt usædvanligt liv. Nærmest et eventyr, fortæller Per Helsted Mortensen.

Annonce

Gylle Henning Buxbom udvandrede i 1951 til USA. Efter nogle år i Alaskas skove fortsatte rejsen til Nevada. Han blev gift flere gange og slog sig endeligt ned i Californien i henholdsvis Santa Barbara og Santa Rosa. Her havde Gylle Henning Buxbom sin egen farm med kvægdrift, dyrehold og opstaldning af heste. Gylle Henning Buxbom var igennem hele livet meget arbejdsom.

Gylle Henning Buxbom døde 3. december 2019 - i en alder af 96 år. Han efterlader sig ingen børn.


Gaven falder et tørt sted

Gylle Henning Buxbom beskrives af familien som meget sparsommelig, men kun når det gjaldt ham selv. Over for andre var han generøs. Det betød meget for ham at se børn og unge trives - og dette kommer nu Sakskøbing Skole til gode.

- Vi vil helt bestemt finde en værdig måde at ære Gylle Henning Buxbom på og bruge pengene til gavn og glæde for vores skole og elever. Vi har sammen med vores elever, personale og bestyrelse længe ønsket at gøre noget ved vores møbelbestand. Det synes nu at være meget mere realistisk - takket være Gylle Henning Buxbom, slutter Per Helsted Mortensen.


Om Gylle Henning Buxbom

Han blev født 9.oktober 1923 i Frejlev, søn af H. P. Hansen Buxbom og Laura T. S. Fynbo.

Annonce

Søskendeflokken talte i alt 12. Han blev døbt i Taars i 1926 og konfirmeret i Sakskøbing Kirke i 1937.

Drevet af eventyrlyst og ønsket om at opleve andre lande tog han formentligt sidst i 1940´erne til Nordnorge, hvor han arbejdede som skovhugger. Her sparede han i løbet af et par år nok penge sammen til et større eventyr. Han var således indskrevet på passagerlisten på skibet "American Jurist" med afrejse 22.juli 1951 fra Rotterdam til Boston, Massachusetts, USA. Herfra tog han videre til Alaska, også her for at arbejde i skovene.

Efter nogle år gik turen sydpå til Nevada, hvor han giftede sig af to omgange i 1971 og 1984. Han slog sig endeligt ned i Californien, først i Santa Barbara og til sidst i Santa Rosa. Her havde han sin farm, hvor han ernærede sig ved kvægdrift, dyrehold samt opstaldning af heste.

Han døde 3.december 2019, 96 år gammel. Han efterlader sig ingen børn.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE