cookie-og-privatlivspolitik
Driftleder Lynge Ibsen Buchleitner så sig fredag aften nødsaget til at trykke på knappen til byens gamle oliekedel for at sikre varme i byens radiatorer.
Driftleder Lynge Ibsen Buchleitner så sig fredag aften nødsaget til at trykke på knappen til byens gamle oliekedel for at sikre varme i byens radiatorer.
Foto: Sakskøbing Fjernvarmeselskab

Saxkjøbing Avis

Der blev pludselig ekstra koldt i Sakskøbing!

Stort kommunalt forsyningsselskab misbruger sit monopol og tvinger magtesløs by ud i uvished!
27. januar 2021 kl. 06:52 Af Saxkjøbing Avis

Annonce

SAKSKØBING Klokken 23.00 fredag 15. januar 2021 lukkede det kommunale forsyningsselskab REFA Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk A/S for varmen til cirka 4500 borgere i Sakskøbing.

Driftsleder Lynge Ibsen Buchleitner så sig sent fredag aften nødsaget til at trykke på knappen til oliekedlen, da flere måneders forhandlinger med REFA Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk A/S (REFA MSK), der ejes af Guldborgsund og Lolland kommune endte i en blindgyde. Endda en meget kold en af slagsen. På det der er udnævnt til den koldeste nat i tre år kunne bestyrelsen for Sakskøbing Fjernvarmeselskab nemlig konstatere, at REFA MSK fra klokken 23.00 15. januar 2021 ikke længere leverede varme til de cirka 2000 husstande i og omkring Sakskøbing. Parterne var ikke blevet enige om en ny varmekontrakt, og det resulterede i, at det kommunale forsyningsselskab lukkede for varmen.

- Borgerne i Sakskøbing skal nu ikke være bekymrede, der skal nok være varme i rørene hen over weekenden. Vi har fået gang i oliekedlerne på byens gamle værk og alt går planmæssigt. Dog troede jeg ikke, at det skulle ende med, at kommunen lukkede for varmen til blandt andet plejehjem og børnehaver, fortæller bestyrelsesformand for Sakskøbing Fjernvarmeselskab, Ole Edlund Jensen.

Sakskøbing Fjernvarmeselskab er endt i denne knap så klimavenlige situation, fordi REFA MSK, der producerer varmen til Sakskøbing Fjernvarmeselskab, har opsagt den ellers indtil 2030 uopsigelige kontrakt indgået i 2012. I kontrakten var nøje beskrevet, hvordan varmeprisen løbende skulle reguleres og ikke mindst, at den ikke måtte blive påvirket af eventuelt bortfald af statstilskud til elproduktion. REFA MSK har imidlertid vurderet, at kontrakten ikke længere kan danne grundlaget for en rentabel drift af det kommunale selskab, og de opsagde derfor den på nuværende tidspunkt uopsigelige kontrakt.

- Vi føler os ladt i stikken af byrådene i de to ejerkommuner. Vi sidder med et stort kommunalt selskab som REFA MSK, der har monopol på levering af varme, et monopol som bliver udnyttet til at presse os til at indgå en, efter vores overbevisning, meget usikker aftale med blandt andet os her i Sakskøbing, fortæller formanden og fortsætter:

Annonce

- Vi ønsker klare retningslinjer, åbenhed og indflydelse på aftalen, så vi kan sikre, at vores forbrugere fortsat har tillid til, at Sakskøbing Fjernvarmeselskabs bestyrelse arbejder for en fremtidssikret, fair og ikke mindst gennemskuelig varmepris.-

Sakskøbing Fjernvarmeselskabs egne beregninger viser, at den af REFA MSK i medierne oplyste prisstigning på 66 kroner pr. måned for en gennemsnitsforbruger ikke dækker det kommunale selskabs manglende indtægter og øgede omkostninger de kommende år. Prisstigningen skal dække et bortfalden statstilskud til elproduktion som REFA MSK har oplyst er cirka otte millioner kroner årligt. Herudover har REFA MSK en gæld på 76 millioner kroner, der ikke er blevet afdraget på de seneste år. En gæld der skal være afviklet om 10 år. Det er Sakskøbing Fjernvarmeselskabs opfattelse, at prisstigningen også skal dække gældsafviklingen, hvilket betyder, at 66 kroner pr. måned i merpris ikke er tilstrækkeligt.

- Sat på spidsen, har REFA MSK med opbakning fra blandt andet Guldborgsund kommune med borgmester John Brædder i spidsen valgt at lukke for varmen til cirka 4500 borgere på en af denne vinters koldeste dage for at presse Sakskøbing Fjernvarmeselskab til at indgå en kontrakt, som kan resultere i en af landets højeste varmepriser og en prisstigning på cirka 60 procent for borgerne her i byen. Og det kan vi ikke stå inde for som ansvarlig bestyrelse, når vi ved, at varmen kan produceres væsentligt billigere, siger formanden afsluttende, efter at han har konstateret, at den gamle oliekedel kører, som den skal.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE