cookie-og-privatlivspolitik
Pengene fra Kystdirektoratet til et sluseprojekt i Sakskøbing kommer fra en tilskudspulje for kystbeskyttelse, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at afsætte ekstra penge til på sidste finanslov.
Pengene fra Kystdirektoratet til et sluseprojekt i Sakskøbing kommer fra en tilskudspulje for kystbeskyttelse, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at afsætte ekstra penge til på sidste finanslov.
Foto: Claus Hansen/arkiv

Saxkjøbing Avis

Fem millioner kystkroner bakker op om sluseprojekt

Kystdirektoratet er klar med en økonomisk håndsrækning til udvalgte kystområder og her bedre beskyttelse mod oversvømmelser og erosion
23. december 2021 kl. 11:08 Af Kim Møller Pedersen

FAKTA
Med baggrund i stormen Bodil i december 2013 opfordrede Sakskøbing Handelsstandsforening og turistforeningen på et møde 9. april 2014 med Sakskøbing Fællesråd til, at fællesrådet tog emnet med bekæmpelse af højvande op. Fællesrådet fulgte opfordringen i sommeren 2014, og det første møde med kommunen fandt sted 18. juni hos M. Skotte på Nykøbingvej. Her deltog Frederik Cordes og Maja Maria Madslund fra kommunen, fællesrådets bestyrelse og medlemmer samt højvandstruede beboere.
Ingeniør Kjeld Wagner kom på mødet med et forslag til en sluseløsning i Sakskøbing Fjord ved Maltrup Vænge.
Der blev herefter nedsat en arbejdsgruppe, og med hjælp fra ingeniør Svend Erik Sørensen, Maribo, fik gruppen udarbejdet et skitseprojekt i løbet af efteråret 2014. Efter yderligere undersøgelser blev der i december 2014 udarbejdet en projektbeskrivelse i hæftet "Kystsikring og højvandssikring for Sakskøbing Byområde".
En ansøgning blev afleveret til kommunen 21. januar 2015. Guldborgsund Kommune påtog sig herefter det videre arbejde med projektet. I årene 2015 til 2020 har Guldborgsund Kommune behandlet sagen efter kystbeskyttelsesloven samt fået udarbejdet et skitseprojekt af rådgivningsfirmaet Rambøll og i sidste ende også en bidragsfordeling i forhold til at finde finansiering til projektet. De berørte grundejere med flere har via høring og borgermøder givet udtryk for deres holdninger til projektet og bidragsfordelingen, og i januar i år besluttede Guldborgsund Kommune at støtte projektet med ekstraordinære fem millioner kroner. Afgørelsen med en ny bidragsfordeling blev sendt ud i foråret, og her endte det med to fremsendte klager fra to beboere på Orebyvej til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

SAKSKØBING Så er de 10 millioner kroner hjemme. Det kunne være en hurtig status på, hvor projektet Sakskøbing Højvandssikring står lige nu. Tilbage i januar i år var det Guldborgsund Kommunes byråd, der besluttede sig for at støtte sluseprojektet med ekstraordinære fem millioner kroner. Nu kan en pressemeddelelse fra Miljøministeriet så fortælle om, at der er 90 millioner kroner på vej til 14 kystbeskyttelsesprojekter, og at sluseprojektet i Sakskøbing tildeles de 4.992.000 af de mange støttekroner.


Udsatte strækninger

- Vi ser ind i en fremtid, hvor mange af vores kyster bliver udfordret af voldsommere vejr og stigende havvandstande som følge af klimaforandringerne. Det øger risikoen for oversvømmelser og erosion og giver utryghed rundtom i landet på udsatte strækninger. Derfor skal vi tilpasse kystområderne til de udfordringer, som kun bliver større i fremtiden. Det gør vi blandt andet ved igen i år at sende endnu flere midler ud og arbejde i vigtige kystbeskyttelsesprojekter, siger miljøminister Lea Wermelin (S) via pressemeddelelsen om de udvalgte kystbeskyttelsesprojekter.

Sluseprojektet i Sakskøbing forventes at komme til at koste cirka 20 millioner kroner og vil udover Guldborgsund Kommune blive finansieret af lodsejerne.

Det forventes, at Miljø- og Fødevareklagenævnets igangværende behandling af to klager over sluseprojektet kan være afsluttet til februar beregnet ud fra en typisk behandlingstid på cirka otte måneder. Herefter kan projektet måske gennemføres hen over sommerhalvåret 2022.

- Set fra fællesrådets side er det her en glædens dag. Nu bliver sluseprojektet ganske enkelt bare endnu mere spiseligt for alle med de fem millioner ekstra kroner fra Kystdirektoratet, fortæller formand for Fællesrådet for Sakskøbing og Omegn, Henning Tønning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE