cookie-og-privatlivspolitik
Boligkøbere har trods stigende renter stadig gode muligheder for at realisere drømmen om bolig på Lolland-Falster, vurderer Dennis Frederiksen.
Boligkøbere har trods stigende renter stadig gode muligheder for at realisere drømmen om bolig på Lolland-Falster, vurderer Dennis Frederiksen.
Foto: Flemming Keith Karlsen/arkiv

Saxkjøbing Avis

Fortsat mange købere til ledige boliger

På trods af stigende renter er det fortsat billigt at låne til boligkøb.
23. april 2021 kl. 05:13 Af Jesper Bøgh

Den rekordstore interesse for at købe ejerbolig har nået nye højder i 2021.

Alene i årets første 10 uger er der blevet solgt 64 procent flere boliger på landsplan end i samme periode sidste år.

Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad det i øjeblikket koster at finansiere et boligkøb på to millioner kroner.

Beregningen tager udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag. Efter udbetalingen på de fem procent bliver der lånt 1.900.000 kroner, som finansieres med 80 procent realkreditlån og 15 procent banklån.

Det giver en månedlig ydelse på 6.740 kroner efter skat til bank- og realkreditlån.

Annonce

- Det er stadig billigt at låne til et boligkøb på trods af de stigende renter, som vi har set i år. Boligkøberne har derfor stadig gode muligheder for at realisere drømmen om et boligkøb og komme ind på boligmarkedet, siger Dennis Frederiksen, indehaver af Danbolig på blandt andet Lolland-Falster.

Siden starten af februar er de lange renter steget efter en lang periode med faldende renter.

Den seneste rentebund blev nået den 5. januar i år, hvor renten var nede på 0,5 procent for et 30-årigt fastforrentet lån.

De lange renter er efterfølgende steget, så vi i øjeblikket står over for en rente på én procent.

Hvis lånet var blevet optaget på allermest gunstige tidspunkt i januar, havde den månedlige ydelse udgjort omkring 6.580 kroner efter skat for bank- og realkreditlånet.

Annonce

Sammenlignet med den nuværende rente svarer det til en stigning i den månedlige ydelse på omkring 160 kroner.

- Langt de fleste familier kan godt trimme budgettet med 160 kroner om måneden, og på den baggrund kan vi tage rentestigningen roligt. Det er helt naturligt, at renten stiger, og i øjeblikket er den så lidt højere end først på året, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

- Historisk set er der stadig tale om en meget lav rente, og det er derfor stadig meget billigt at finansiere sin bolig, siger hun.

De stigende renter er en påmindelse om, at konstant faldende renter ikke er nogen selvfølge.

Set i et historisk perspektiv er der imidlertid fortsat tale om lave renter, hvor de toneangivende 30-årige fastforrentede lån har en kuponrente på én procent uanset om lånet er med eller uden afdrag.

Annonce

Det danske renteniveau dikteres i høj grad af den globale udvikling med særligt fokus på USA.

I USA er der i øjeblikke stigende inflationsforventninger, som hænger sammen med vedtagelsen af den 1.900 milliarder dollar store hjælpepakke samt markedets forventning om en snarlig fremgang i forbruget efter coronakrisen.

- Renten ændrer sig hele tiden, og man bør derfor købe bolig med brug for øje og med fokus på familiens behov. Det oplever vi også, at køberne gør her på Lolland-Falster, hvor der i øjeblikket er mange interesserede købere til de ledige boliger, konstaterer Dennis Frederiksen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE