cookie-og-privatlivspolitik
Komponist og organist Flemming Chr. Hansen.
Komponist og organist Flemming Chr. Hansen.
Foto: Privat

Saxkjøbing Avis

Fransk orgelmusik fra tre århundreder

Sakskøbing Kirkes organist spiller Couperin, Franck og Tournemire søndag 14. november klokken 16.00.
13. november 2021 kl. 06:10 Af Saxkjøbing Avis

SAKSKØBING Frankrig har gennem musikhistorien fostret nogle af de bedste komponister inden for orgelmusikken. De mange franske katedralorgler har givet komponisterne, som ofte også selv var organister, gode muligheder for at få spillet deres mesterværker i de bedst mulige rammer. 

I den franske barok var François Couperin en af de helt store. Han var organist ved en af de store kirker i Paris og skrev blandt andet to hele orgelmesser, en til brug i sognene og en til brug i klostrene. Det er den sidste, Flemming Chr. Hansen har fingrene i ved koncerten i Sakskøbing - 21 smukke, kortfattede satser, som viser sig smukt frem på kirkens historiske Köhne-orgel.

I den franske romantik var Cèsar Franck "the grand old man" - lærer for de fleste i den yngre generation og selv en fantastisk mester, både som komponist og organist. På programmet i Sakskøbing har hans utroligt smukke og sangbare "Cantabile" fundet plads.

Endelig er også Francks elev, Charles Tournemire, en af det 20. århundredes mest begavede franske komponister, kommet med på koncerten. Det bliver med den sidste suite fra hans 16 timer lange kæmpeværk, "L´orgue mystique". Efter fem års arbejde med denne gigantiske serie gudstjenestemusik sætter Tournemire her det sidste punktum - og det kan høres!

Franck og Tournemire spilles på det digitale Allen-orgel, fordi der her findes samplinger af et fransk romantisk orgel, så musikken dermed kommer til at lyde bedst muligt.

Annonce

Der er gratis adgang, dørene åbnes klokken 15.15 og fra 15.30 fortæller Flemming Chr. Hansen lidt om programmets komponister og værker ved en pre-concert-talk. Kh.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE