cookie-og-privatlivspolitik
Der var pænt fremmøde til mødet om planerne og tankerne bag den kommende blomstringsfest. Det foregik på Hotel Saxkjøbing, hvor hotelejer Claus Meyer satte begejstrede ord på den indledende fase, hvor de mange tilhørere fik fokuseret tankerne ind på, hvad de hver især kunne bidrage med af gode sprælske idéer til at skabe en stor fælles fest i Sakskøbing 22. maj.
Der var pænt fremmøde til mødet om planerne og tankerne bag den kommende blomstringsfest. Det foregik på Hotel Saxkjøbing, hvor hotelejer Claus Meyer satte begejstrede ord på den indledende fase, hvor de mange tilhørere fik fokuseret tankerne ind på, hvad de hver især kunne bidrage med af gode sprælske idéer til at skabe en stor fælles fest i Sakskøbing 22. maj.
Foto: Kim Møller Pedersen

Saxkjøbing Avis

Frugttræer, krokodiller og skønne miss'er

I en velbesøgt teatersal kunne man høre om tankerne bag en blomstringsfest.
27. februar 2020 kl. 14:00 Af Kim Møller Pedersen

Annonce
FAKTA
Med en blomstringsfest 22. maj er målet i Sakskøbing at samle alle frivillige foreninger og organisationer i byen for at vise, hvad man sammen formår at skabe og vise.
Claus Meyer, Birte Aagaard, Anja Holdum, Povl Lønberg og Jan Herluf Petersen sidder med i styregruppen.
Blomstringsfesten skal med en række forventede og ikke forventede aktiviteter støtte op om Guldborgsund Kommunes vision om, at frugten og gastronomiens mekka er Guldborgsund Kommune med Sakskøbing som omdrejningspunkt.
På idémødet tirsdag aften på Hotel Saxkjøbing blev der lagt idéark ud til de fremmødte. Alle foreninger, skoler, organisationer, erhvervsliv, kunstnere og virksomheder med flere kan senest 1. marts aflevere gode idéer til indhold i blomstringsfesten via mail til Birte Aagaard fra styregruppen. Det skal ske på birte.aagaard@mail.dk eller via brev eller telefon 54705959.

Meget mere end bare en byfest. Det kunne også have været overskriften på denne artikel og var da også en formulering, der gik igen flere gange undervejs i møder forleden på Hotel Saxkjøbing om den kommende blomstringsfest.

Men når man nu også kunne høre om frugttræer i massevis samt en gade med levende dyr som eksempelvis krokodiller og slanger. Og ikke mindst skønhedskonkurrencer for "miss'er" over 60 år, så er der selvfølgelig lidt mere at brygge på, når man nu skal i gang med at fortælle om det nye store samlingspunkt i Sakskøbing, der i forvejen jo som bekendt har den store Sydhavsøernes Frugtfestival i september.


Tid til en peptalk

- Vi mangler alle de frivillige ildsjæle, vi kan skaffe, og nu er det tid til en peptalk, lød det indledningsvist fra Birte Aagaard, som herefter overlod "scenen" foran de to fyldte langborde til hotelejer Claus Meyer.

- Vi skal fejre det forhold, at der er en masse frugttræer, der står og blomstrer. Vi er nogle stykker, der har kigget misundeligt på byer som Kyoto og Berlin, hvor der står i tusindvis af frugttræer - og det er ikke meget mere end det - som har det med at tiltrække masser af turister til, når de blomstrer. Hvordan kan vi rotte os sammen i Sakskøbing, så vi også får udnyttet alle de frugttræer, der er lokalt, og som hvert år står og blomstrer fra påske til pinse? lød det fra Claus Meyer henvendt til forsamlingen af gode lokale kræfter og andet godtfolk.


Livet, foråret og bierne

Den gastronomiske iværksætter og idémand stoppede - naturligvis, fristes man til at sige - ikke her. Med andre ord tog den indledende peptalk til i styrke, og flotte ord kom til om at "fejre livet og foråret og blomsterne og bierne" samt andre lige så flotte ord om at finde frem til og præsentere "en begejstring for den her egn".

Alt sammen med afsæt i den blomstringsfest, hvor indholdet stadig skal formes, og her er der brug for frivillige kræfter og helt konkrete forslag. Sidstnævnte blev der allerede på mødet afleveret en hel del af fra de mange fremmødte, som hver fik udleveret en idéseddel med plads til både at skrive et forventet budget ned for den tiltænkte idé samt behovet for et eventuelt tilskud.

- Man skal se det her som et idéark, hvor man kan påføre et budget eller en omkostning, hvis man har det i forbindelse med sit initiativ. Skriv et budget på, og så vil vi forsøge at finde penge til at støtte op, lød det fra Birte Aagaard.

Hun kunne herefter på styregruppens vegne tilføje, at der allerede er søgt om 200.000 kommunale kroner til blomstringsfesten.


Lad græsset gro

Undervejs i udvekslingen af idéopbyggende kommentarer frem og tilbage over langbordene rejste Ole Hermann fra Kop & Kande sig op med en opfordring om "at lade græsset gro". Det var møntet på et helt konkret forslag om bistader fra vandtårnet til sportscenteret og meget mere græs og vild bevoksning til insekterne.

Den tanke var formand for Sakskøbing Turistforening, Martin Stahl, helt med på. Han kvitterede med at påpege, at "der var masser af steder, vi kan lade græsset gro". Et "Vild med vilje"-koncept blev kastet i luften, og sådan fortsatte den ene bold efter den anden frem og tilbage mellem langbordene.


Verdens længste æbleallé

Der blev snakket om at skabe "verdens længste æbleallé". Martin Stahl var fortaler for, at den kunne gå fra Sakskøbing til Lolles Frugt i Killerup for enden af Møllevej.

- Steder, som er grønne, er i høj kurs hos turisterne, tilføjede turistforeningsformanden.

Dialekter og sprogblomster, som eksempelvis kunne leveres af lokale digtere ved en bænk på blomstringsfesten, blev nævnt som en idé. Andre idéer var at skabe en rosmarinrute eller en medicinurtrute.

En scene med ikke mindst en skønhedskonkurrence for miss'er over 60 år blev bragt til torvs. Det samme gjorde idéen om at skabe "verdens største æblekage". Flere idéer blev vendt og drejet i forhold til at komme i Guinness Rekordbog med et initiativ i løbet af blomstringsfesten.

En hel gade med levende dyr - herunder også krokodiller fra Krokodille Zoo på Falster - blev vendt og drejet. Kåring af eksempelvis den smukkeste høne, and eller gås eventuelt i samarbejde med Åbent Landbrug kom i spil. Gode gamle håndværk og fremvisning af eksempler på dem var også fremme.

Æbler kastet mod et sværd, en æblepyramide og verdens højeste saks lød andre idéer. Nu er det med at få alle idéer sendt afsted, og så skal Sakskøbing have en ny stor samlende fest - denne gang i maj.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce