cookie-og-privatlivspolitik
Organist Panna Friis-Grigoncza spiller forskellige temaer i Nysted kirke.
Organist Panna Friis-Grigoncza spiller forskellige temaer i Nysted kirke.
Foto: Privat

Saxkjøbing Avis

Musikalske temaer

Første gang tirsdag 6. juli klokken 17.00 i Nysted kirke.
03. juli 2021 kl. 06:45 Af Saxkjøbing Avis

NYSTED Hver tirsdag har man i Nysted Kirke et nyt musikalsk tema. Barselsvikar sognepræst Anders Horne Henriksen reflekterer i ord til musikken.

Første gang tirsdag 6. juli klokken 17.00, hvor der bliver spillet en halv times værker af de tre store mestre, som har haft stor indflydelse på næste generations musik.

Den 6. juli er det "Orglets store mestre": Jan Pieterszoon Sweelinck, Diderich, Buxtehude, Johan Sebastian Bach, hvor kirkens organist Panna Friis-Grigoncza spiller forskellige temaer.

Den 13. juli er det "Danske komponister", 20. juli er det "Mestre af romantik", 27. juli spiller Jacob Friis-Grigoncza hans favoritter, 3. augsut er det "Jazz & pop harmonier - orglet danser" og endelig 10. august "Kvindelige komponister". 

Jan Pieterszoon Sweelinck, 1562-1621, nederlandsk komponist var hele sit liv organist ved Oude Kerk i Amsterdam, og en betydningsfuld lærer. Hans elever, blandt andet Samuel Scheidt og Heinrich Scheidemann, fik stor indflydelse på orgelmusikkens udvikling i Tyskland. Buxtehudes koralpartitaerne har som forbillede den hollandske komponist Jan Pieterszoon Sweelincks, variationsværker og hans tyske elevers overførelse af genren til Nordtyskland.

Annonce

Diderich Buxtehude, 1637-1707, dansk komponist, en af de betydeligste i generationen før Johann Sebastian. 

Koralvariationerne har som forbillede den hollandske komponist Jan Pieterszoon Sweelincks variationsværker og hans tyske elevers overførelse af genren til Nordtyskland. Præludiumsdelene giver et indtryk af Buxtehudes eminente improvisationskunst, som kaldte mange organister til Lübeck, blandt andet Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685-1750), var en af musikhistoriens største skikkelser. J. S. Bachs værker sammenfatter og fuldender baroktidens tonekunst, men først nogle generationer efter hans død blev de kendt og genstand for almindelig beundring. Beskæftigelsen med hans musik i anden halvdel af 1800-tallet bidrog væsentligt til udviklingen af moderne musikvidenskab.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE