cookie-og-privatlivspolitik
Shtandart - en kopi af Czar Peter Den Stores skib kommer til Nysted.
Shtandart - en kopi af Czar Peter Den Stores skib kommer til Nysted.
Foto: Privat.

Saxkjøbing Avis

Nysted hajkutter Festival er klar igen i år

Med mad, drikke, musik og ikke mindst havnen fuld af smukke hajkuttere fra 3. til 7. august
24. juli 2019 kl. 05:43 Af Saxkjøbing Avis

Annonce

- Festlighederne begynder i weekenden den 3. og 4. august, og fortsætter mandag og tirsdag, mens vi går og venter på at de sidste hajkuttere dukker op i løbet af tirsdagen. Onsdag sejler de om kap mod Tyskland.

I øvrigt tyvstarter "Skipperknejpen" og har duoen "Lolland og Falster" på allerede fredag aften - fortæller formand for Nysted Hajkutterfestival Anne Svendsen og fortsætter:

- Foreløbig er tilmeldt 10 hajkuttere og 4 andre veteransejlskibe, heraf en kopi at et russisk krigsskib, som hedder Shtandart.

Den stikker 3,30 meter dybt, så det ikke skal være en eneste centimeter lavvandet, når den skal ind i havnen. Eller for den sags skyld, når den skal ud igen. For så sidder den fast. Skipper Vladimir siger, at hvis han vil ind, så kommer han ind. Jeg har set ham komme ind i havnen i Odden, en dag, det var lidt for lavvandet. Imponerende håndværk at kunne vippe skibet fra side til side ved at få besætningen til at løbe fra den ene side til den anden, så båden kan rokke sig frem. Derudover kommer SAR-båden fra Gedser redningsstation.

Igen i år er det muligt at komme ud at sejle med en hajkutter. Enten en kort tur ved Nysted, eller som deltager i selve kapsejladsen til Rostock med bus retur til Nysted samme aften. Man behøver ikke kunne sejle for at deltage.

To af hajkutterne fylder 100 år i år. Det er Nordwind og Hanne Marie. Begge er i tysk eje i dag, men bygget i Danmark, ligesom alle andre hajkuttere. I den anledning holder vi en lille reception om mandagen.

Nysted Sejlklub laver matchrace for to tyske og to danske besætninger i løbet af lørdag. Forhåbentlig inde i Noret, medmindre det er lavvandet, så må de ud foran stranden.

Børnene og Nysted Smakkelaug bygger igen små smakkejoller, som kan afprøves i et vandbassin. Derudover syr de ruser, splejser tovværk og sælger kaffe og kager.

Nysted Bådelaug barker sejl i den gamle barkkedel henne på stejlepladsen. Det tager 24 timer, med to mands-bemanding hele døgnet til at styre temperaturen i de 700 liter vand ved hjælp af brænde. Start mandag middag, slut tirsdag middag.

Af nyheder på land kan nævnes, at der bliver bygget en lille krabbevæddeløbsbane med et lille bassin, som børn kan fiske krabber i.

"Børneliv i Nysted" kommer og maler ansigtsmaling på børnene.

Brandkadetterne fra Maribo vil demonstrere brandslukning og hjerte/lungeredning lørdag og søndag.

Og så har vi fået lavet to ekstra af de små både, man kan tage over hovedet. Fordi de tre vi har, er lidt for tunge til de mindste børn, som også vil lege med. Så vi får lavet to, som er mindre og lettere.

I år er der hjemmevævede præmier til selve kapsejladsen mod Rostock, som finder sted onsdag 7. august. Det er plaider med indvævede billeder af hajkuttere samt de ting, man sejler forbi, nemlig sømærket ved Nysted, havmøllerne ved Rødsand, som er startlinje, og den lille historiske trækran, som står i Rostock.

Modelflyveklubben fra Nykøbing kommer søndag med sit flotte fly. Hvis det ikke blæser for meget eller regner, vil det grene i luften over Noret.

Og vi får besøg af en flok veteranbiler, samt formentlig den lille færge "Grønært" fra Stubbekøbing.

På den musikalske front er der en del gengangere, men også noget fornyelse. Det detaljerede program for festivalen kommer i Saxkjøbing Avis i uge 31, altså lige op til festivalen. Programmet kan også ses på hjemmesiden hajkutter.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce