cookie-og-privatlivspolitik
29-06-11-FOTO©Anders Knudsen-Sakskøbing,  Lolland- tidligere  Sakskøbing kommune. 
byen havde i 2011: 4.701 indbyggere.
torvet

Foto: Anders Knudsen

Saxkjøbing Avis

Sakskøbing Kirke fejrer 150-år for miskendt geni

Komponisten Charles Tournemires musik er dybt original og har inspireret flere af det 20. århundredes største komponister, men trods fire operaer, otte symfonier og et væld af orgelmusik er han endnu ikke blevet indlemmet i det fine selskab. Det prøver Sakskøbing Kirke at gøre lidt ved til næste år.
30. november 2019 kl. 05:30 Af Saxkjøbing Avis

Annonce

Ved fire koncerter og mindst otte gudstjenester i løbet af 2020 vil man kunne høre orgel- og klavermusik af Charles Tournemire (1870-1939). Ja, faktisk tyvstarter kirkens organist, Flemming Chr. Hansen, fejringen allerede julesøndag 29. december.

Her vil al orgelmusikken komme fra kæmpeværket "L´orgue mystique" - Det mystiske orgel - som er en værkkreds af gigantiske dimensioner, komponeret over fem år i 1927-32. Tournemire skrev en femsatset suite for orgel til hver af kirkeårets søn- og helligdage, fraregnet de dage, hvor det store orgel ikke var i brug. Det blev til 51 suiter, som hver varer 15-20 minutter - altså ialt omkring 15 timers musik. Al musikken bygger på melodimateriale fra de ældgamle gregorianske sange, som stadig benyttes i en del katolske kirker i dag. Stemningen er, som titlen siger, mystisk - stemningsmættet, spirituel, meditativ. Tournemire er blevet kaldt "Orglets Debussy", og det er ikke helt forkert set.

Ud over 29. december 2019 vil man kunne høre suiter fra "L´orgue mystique" ved gudstjenesterne 7. juni, 16. august og 6. december 2020. Også "L´orgue mystique"´s lillesøster "Petites fleurs musicales", som er for et mindre orgel, kommer i spil - det bliver ved gudstjenester 19. januar, skærtorsdag 9. april, 31. maj og 2. juledag 26. december 2020.

Vil man høre musik af Charles Tournemire i en koncertsammenhæng er der fire muligheder. I marts får Sakskøbing Kirke besøg af den fremragende britiske pianist Jonathan Powell, som for kort tid siden spillede en solokoncert i Hamburgs Elbphilharmonie. I Sakskøbing må han tage til takke med kirkens 100 år gamle flygel, men ingen tvivl om, at hans version af Tournemires timelange klaverværk "12 préludes-poèmes" - 12 digtpræludier - vil blive mindeværdig. Det er 15. marts 2020.

Langfredag 10. april spiller kirkens organist et af de mest dramatiske og farverige orgelværker fra det 20. århundrede: Tournemires "Syv koraldigte til Kristi syv ord på korset". Værket varer en times tid og beskriver i toner alle aspekter af langfredags passionsberetning - et mesterværk.

16. august får kirken besøg af en af verdens fremmeste fortolkere af Tournemires orgelmusik, engelske Adrian Gunning. Han spiller en koncert med uddrag fra forskellige af Tournemires orgelværker, sat sammen til en buket, der giver et godt og bredt indtryk af komponisten.

Endelig er der igen koncert med kirkens egen organist, Flemming Chr. Hansen, 4. oktober. Her inddrages alle kirkens tre orgler i fejringen, og hovedværket er den både mystiske og overvældende "Symphonie-Choral", skrevet i 1935.

Charles Tournemire var en kantet person, en enspænder og på mange måder en helt særegen stemme i sin tids musikliv. Trods prestigefulde stillinger som organist ved kirken Ste. Clotilde og som professor på Pariserkonservatoriet fik han aldrig nogen særlig anerkendelse for sine kompositioner, mens han levede.

Få af hans elever forgudede ham, selv om det ikke altid var gengældt. Blandt andet sagde Olivier Messiaen om ham, at "verden en dag vil være klar til at at anerkende Tournemires geni" - den dag er endnu ikke kommet, men i Sakskøbing Kirke yder vi vores beskedne bidrag igennem hans 150-år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce