cookie-og-privatlivspolitik
3. klasse fra Sakskøbing Skole er på besøg i Den gamle Smedje.
3. klasse fra Sakskøbing Skole er på besøg i Den gamle Smedje.
Foto: Kim Hansen

Saxkjøbing Avis

Smedjen holder seniorerne til ilden

Det gnistrer og gløder i essen, og der bankes jern i den gamle smedje i hjertet af Sakskøbing. Her holder seniorer liv i det gamle håndværk og kammeratskabet.
18. januar 2019 kl. 11:22 Af Saxkjøbing Avis

Annonce

- Når jeg bliver stor, vil jeg være smed. Det eller professionel fodboldspiller, lyder det begejstret fra den lille lyshårede purk.

Han og kammeraterne fra 3. klasse fra Sakskøbing Skole er på besøg i Den gamle Smedje i byens hjerte.

Og entusiasmen har fået næring, efter at eleverne selv har fået lov at banke glødende jern på ambolten.

I nogle timer er læreren og klasseværelset nemlig skiftet ud med smedene Kaj Pedersen på 77 år, Erland Poulsen og Knud Erik Rasmussen - begge 76 år - og et lille lavloftet lokale, der lugter af kul og gamle dage.

- Det er jo skønt at få mulighed for at give faget videre til en ny generation. Måske det vil motivere børn til at vælge et praktisk erhverv, når de om nogle år skal vælge. De kan jo ikke alle sammen sidde på kontor, griner Knud Erik Rasmussen, der er formand for fagforeningen Dansk Metals lokale seniorklub. Og en af drivkræfterne bag smedjen, der blev oprettet i 1992.

At vise det gamle fag frem for skoleelever, turister og andre interesserede er et af formålene med smedjen i Sakskøbing.


I smedjen i stedet for at sidde hjemme

Men smedjen er også blevet samlingspunkt for næsten 20 seniorer, der alle tidligere har arbejdet på egnens Metal-arbejdspladser.

Her oplever de det fællesskab, de sagde farvel til, da de var aktive på arbejdsmarkedet for mange år siden.

- Hvis jeg ikke havde min gang i smedjen, ville jeg sidde derhjemme og kukkelure. Her møder jeg andre kolleger, vi hygger os, arbejder og driller hinanden som var vi på job. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden, fortæller Kaj Pedersen, der stoppede fra Nakskov Sukkerfabrik og gik på efterløn i 2006.

Året efter meldte han sig på holdet i smedjen i Sakskøbing.

I 2008 var det så Erland Poulsen, der stilede sig op ved essen. Han var gået på efterløn i 2007 efter 35 år som maskinarbejder på Nakskov Sukkerfabrik

- Det var min kone, der pressede på. Hun sagde lige ud: "Kan du så komme i gang med at bestille noget, din gamle idiot". Ja, så var der jo ikke andet for end at få fingeren ud af gaskammeret, griner han.

Alene i år har Erland Poulsen noteret, at han har været "på arbejde" i smedjen 35 gange. Mindst.

- Der er jo et kammeratskab og en stemning i smedjen, som jeg ellers ikke ved, hvor jeg skulle gå hen for at opleve. Og så bliver der jo også arbejdet - i hvert fald nogle gør, lyder det drilsk fra Erland Poulsen.


Kvinderne giver et skub

Knud Erik Rasmussen, der indtil 2004 også var formand for den lokale Metal-afdeling, genkender billedet af, at mændene ofte lige skal have et skub, når de går på efterløn eller folkepension.

- De har lidt sværere end kvinderne med at komme ud og blive en del af nogle sociale fællesskaber. Jeg har oplevet en kollega, der var gået på efterløn, hvor jeg bogstaveligt måtte skære rebet over. Det kræver forberedelse at forlade arbejdsmarkedet og kollegaskabet på et job. Mange oplever ensomhed, at de er overflødige og ikke har noget indhold mere i tilværelsen, fortæller Knud Erik Rasmussen.


Fællesskab i fagforeningen

Undersøgelser viser, at ensomhed hos ældre er udbredt.

Op mod 10 procent blandt seniorerne over 75 år siger, at de "ofte er uønsket alene", fremgår det af den seneste undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Kun helt unge danskere føler sig mere ensomme.

Fagforeningen er et af de steder, hvor ældre mødes.

- Måske de færreste ved det, men fagforeningerne er jo netop et fællesskab, som fortsætter og som medlemmerne kan deltage i - også når har forladt arbejdsmarkedet. De fleste fagforeninger har seniorklubber, hvor der er arrangementer som virksomhedsbesøg, banko eller ture til udlandet. Der er mulighed for at deltage i ældrepolitisk arbejde i Faglige Seniorer, hvor der også er sociale arrangementer, fortæller Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, der har over 230.000 medlemmer fra LO-fagforeninger som Metal, HK, 3F og FOA.


Franskbrød og bløde smede

Tilbage i Smedjen i Sakskøbing er dagens besøg fra 3. klasse ved at være overstået, og det er tid til en franskbrødsmad og en kop kaffe i "kantinen".

- Det sociale er jo en stor del af det at være "aktiv senior". At få en god snak er vigtig, og nogle gange kommer der jo mere alvorlige emner op som sygdom, eller at man har mistet sin partner. Vi skal tage hånd om hinanden - for indeni kan vi jo godt være nogle bløde smede, fortæller Knud Erik Rasmussen.


Fond støtter med penge

Den gamle Smedje i Sakskøbing og Havnesmedjen i Rønne er begge centrum for aktiviteter for seniorer fra Dansk Metal.

Begge smedjer er netop blevet støttet af Velux Fonden.

Smedjen i Sakskøbing har modtaget 21.600 kroner til materialer til skolebesøg, som er en af smedjens aktiviteter. Pengene er givet - som det hedder "i anerkendelse af aktive ældres frivillige indsats i en moden alder".

På Bornholm har Havnesmedjen i Rønne fået 115.00 kroner til kalkning af bygningen, der er fredet. Desuden også til indkøb af værktøj.

Velux Fonden støtter under projekter under overskriften "Ældre hjælper ældre". Der gives støtte til materialer og andet, men ikke drift.

Faglige Seniorer giver vejledning og hjælper med ansøgninger. Kontakt direktør Palle Smed på mail: ps@fagligsenior.dk

Velux Fonden har i mere end 35 år støttet ældre medborgere til at være aktive hele livet. I 2017 uddelte fonden mere end 700 bevillinger til særligt aktive ældre.

Af Brian PabstKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce