cookie-og-privatlivspolitik
Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem.

2

Billeder

Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem.
Foto: Anders Knudsen

Saxkjøbing Avis

Sognepræst udgiver bog med lokale minder

Stine Sylvest har samlet fortællinger fra de tre sogne Døllefjelde, Musse og Herritslev.
01. september 2020 kl. 09:50 Af Denny Michael Jakobsen

ØSTLOLLAND Det er nu seks år siden, at sognepræst Stine Sylvest tog orlov for at dykke ned i gamle fortællinger fra lokalområderne i Døllefjelde, Musse og Herritslev sogne.

Nedlukningen som følge af covid-19-pandemien har betydet, at hun nu endelig har haft tid til at få samlet alle fortællingerne i en bog, som hun præsenterer ved en reception 6. september.

Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem. Stine Sylvest har interviewet og samlet fortællinger fra borgere, som har haft deres gang på lokalsamfundets små gårde, smedjer, forsamlingshuse med videre.

- Som præst møder man mange mennesker, som er fyldt med gode historier. Dermed opstod idéen til at få samlet de mange gode fortællinger. Der var stor interesse for at bidrage, og jeg havde alle notater skrevet med blyant, men jeg fandt aldrig tid til at få det renskrevet, fortæller Stine Sylvest.

- Men så kom corona-pausen, og jeg skulle ikke skrive prædikener. Det gav mig tid til at få historierne nedskrevet og til gennemsyn hos fortællerne, og jeg fandt en trykker, som havde lyst til at trykke bogen, fortsætter sognepræsten.

Annonce

I bogen er der spøjse røverhistorier som den med en mangeårig lærer fra Musse, der hed Otto Petersen - forkortet OP. Engang blæste det helt vildt, og han satte derfor en seddel på indgangsdøren på Brydebjergskolen. Luk Døren OP. Så døren stod hele tiden åben.


Leben i landsbyerne

Der er også historier fra, da roebanerne kørte, og børn kunne gå til skolerne, og historier, som viser den "gru det var at gå i enmandsskoler", som Stine Sylvest udtrykker det.

Bogen viser også, hvor meget industrihåndværk har fyldt i byerne indtil for ganske få år tilbage.

"Førhen var der næsten ikke det hus, der ikke havde en industri eller et håndværk. I Herritslev har der været skole, gartneri, brandstation, fattighus, smedjer, radioforretning, SID-huset, møbelfabrik, røgeri, bødker, tricotageforretning, café, sypiger, autoværksted, vvs-firma, skomager, mølle, bageri, rutebilstation, mejeri, brugs, tre tankstationer, vognmand, karetmager, iskiosk, telefoncentral, malermester, murermester, vaskemaskineudlejning, barbersalon, posthus, slagter, el-forretning, brødkusk og elværk. Sikke et leben!" som Stine Sylvest skriver i "Mands Minde-fortællinger".

- Jeg har holdt nogle foredrag om fortællingerne - også på Vestlolland, da fortællingerne er genkendelige for alle små samfund. Historierne bringer gode minder frem, og man tænker, hvor vildt det er, at udviklingen er gået så stærkt. Jeg har talt med flere, som har gået fra at bruge hesten i marken til i dag at køre traktor, ja, traktoren kører jo nærmest selv nu, fortæller Stine Sylvest.

Annonce

Lille reception

"Mands Minde-fortællinger" er blevet trykt med støtte fra Johannes og Maren Larsens Mindelegat.

Søndag 6. september klokken 13.30-15.30 vil der være en lille bogreception i Døllefjelde Præstegård, hvor bidragsyderne og andre interesserede er velkomne til at høre om projektet både fra Stine Sylvest og enkelte af fortællerne selv, ligesom man kan erhverve sig et eksemplar.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE