Annonce
Ugeavisen Lolland

Sognepræst udgiver bog med lokale minder

Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem. Foto: Anders Knudsen

Stine Sylvest har samlet fortællinger fra de tre sogne Døllefjelde, Musse og Herritslev.

ØSTLOLLAND Det er nu seks år siden, at sognepræst Stine Sylvest tog orlov for at dykke ned i gamle fortællinger fra lokalområderne i Døllefjelde, Musse og Herritslev sogne.

Nedlukningen som følge af covid-19-pandemien har betydet, at hun nu endelig har haft tid til at få samlet alle fortællingerne i en bog, som hun præsenterer ved en reception 6. september.

Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem. Stine Sylvest har interviewet og samlet fortællinger fra borgere, som har haft deres gang på lokalsamfundets små gårde, smedjer, forsamlingshuse med videre.

- Som præst møder man mange mennesker, som er fyldt med gode historier. Dermed opstod idéen til at få samlet de mange gode fortællinger. Der var stor interesse for at bidrage, og jeg havde alle notater skrevet med blyant, men jeg fandt aldrig tid til at få det renskrevet, fortæller Stine Sylvest.

- Men så kom corona-pausen, og jeg skulle ikke skrive prædikener. Det gav mig tid til at få historierne nedskrevet og til gennemsyn hos fortællerne, og jeg fandt en trykker, som havde lyst til at trykke bogen, fortsætter sognepræsten.

I bogen er der spøjse røverhistorier som den med en mangeårig lærer fra Musse, der hed Otto Petersen - forkortet OP. Engang blæste det helt vildt, og han satte derfor en seddel på indgangsdøren på Brydebjergskolen. Luk Døren OP. Så døren stod hele tiden åben.

Søndag 6. september klokken 13.30-15.30 vil der være en lille bogreception i Døllefjelde Præstegård. Foto: Anders Knudsen

Leben i landsbyerne

Der er også historier fra, da roebanerne kørte, og børn kunne gå til skolerne, og historier, som viser den "gru det var at gå i enmandsskoler", som Stine Sylvest udtrykker det.

Bogen viser også, hvor meget industrihåndværk har fyldt i byerne indtil for ganske få år tilbage.

"Førhen var der næsten ikke det hus, der ikke havde en industri eller et håndværk. I Herritslev har der været skole, gartneri, brandstation, fattighus, smedjer, radioforretning, SID-huset, møbelfabrik, røgeri, bødker, tricotageforretning, café, sypiger, autoværksted, vvs-firma, skomager, mølle, bageri, rutebilstation, mejeri, brugs, tre tankstationer, vognmand, karetmager, iskiosk, telefoncentral, malermester, murermester, vaskemaskineudlejning, barbersalon, posthus, slagter, el-forretning, brødkusk og elværk. Sikke et leben!" som Stine Sylvest skriver i "Mands Minde-fortællinger".

- Jeg har holdt nogle foredrag om fortællingerne - også på Vestlolland, da fortællingerne er genkendelige for alle små samfund. Historierne bringer gode minder frem, og man tænker, hvor vildt det er, at udviklingen er gået så stærkt. Jeg har talt med flere, som har gået fra at bruge hesten i marken til i dag at køre traktor, ja, traktoren kører jo nærmest selv nu, fortæller Stine Sylvest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lille reception

"Mands Minde-fortællinger" er blevet trykt med støtte fra Johannes og Maren Larsens Mindelegat.

Søndag 6. september klokken 13.30-15.30 vil der være en lille bogreception i Døllefjelde Præstegård, hvor bidragsyderne og andre interesserede er velkomne til at høre om projektet både fra Stine Sylvest og enkelte af fortællerne selv, ligesom man kan erhverve sig et eksemplar.

  • Bogen "Mands Minde-fortællinger" giver et indblik i livet i gamle dage fortrinsvis fra tiden mellem de to verdenskrige og frem. Foto: Anders Knudsen
  • Søndag 6. september klokken 13.30-15.30 vil der være en lille bogreception i Døllefjelde Præstegård. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen